Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τροποποιήσεις σε ορισμένες κυρώσεις που περιλαμβάνονται στον αποκλεισμό των ΗΠΑ κατά της Κούβας ανακοινώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση ότι θα μπουν σε εφαρμογή από σήμερα. Συγκεκριμένα, αφορούν τα ζητήματα των εξαγωγών αμερικανικών προϊόντων ή τρίτων χωρών, την πληρωμή και τη χρηματοδότηση των διμερών εμπορικών σχέσεων και τα ταξίδια πολιτών των ΗΠΑ προς το Νησί. Οι δύο χώρες σε μια αλλαγή τακτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού - αλλά όχι το στόχου να χτυπηθούν οι κατακτήσεις που έδωσε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό - προχώρησαν σε επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων από τον Ιούλη του 2015.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ομόφωνα έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρόταση για τη συγκρότηση μιας άοπλης «πολιτικής αποστολής» των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία, ζήτημα που πρότειναν η κολομβιανή κυβέρνηση και οι αντάρτες των FARC-EP στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στην Αβάνα για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης. Η αποστολή θα έχει ως έργο την επίβλεψη της τήρησης της συμφωνίας πλήρους κατάπαυσης του πυρός και της μη χρήσης όπλων». Η τελική συμφωνία δηλώνεται και από τις δύο μεριές ότι επιδιώκεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ενώ ήδη έχουν συμφωνηθεί άλλα 5 σημεία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις κοντά στα στρατηγικά στενά του Χορμούζ, από όπου περνά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ανακοίνωσε χτες πως θα ξεκινήσει σήμερα (Τετάρτη) το ιρανικό Ναυτικό. Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε πως αποκλείστηκε από τις ιρανικές βουλευτικές εκλογές της 26ης Φλεβάρη ο Χασάν Χομεϊνί, που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές και είναι εγγονός του ιμάμη Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Εμιλ Ντιμιτρίεφ δήλωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Απρίλη, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμο» το αίτημα της αντιπολίτευσης για αναβολή των εκλογών.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε χτες ότι θα βγάλει στους δρόμους 220.000 στρατιώτες για να ενημερώσουν το λαό για τους τρόπους μετάδοσης του ιού Ζίκα, που εάν μολύνει τις εγκυμονούσες προκαλεί γέννηση βρεφών με μικροκεφαλία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ