Κυριακή 26 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Για τα επί Γης συμβαίνοντα, αγωνιζόμενοι

Οταν η «καθ' ημάς» εκκλησία στήνει δημοψηφίσματα για τις ταυτότητες, η «Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης», που τελεί υπό την προεδρία του θαλερού και ειρηνοποιού Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίου, στεγάζει διεθνή επιστημονικά συνέδρια, παρέχοντας βήμα προβληματισμών, στοχασμού και διαλόγου.

Σ' ένα, για παράδειγμα, Δελτίο της Ακαδημίας αυτής (αριθ. 61), σχολιάζει επικριτικά την πληροφορία ότι η γνωστή αμερικανική NASA, μελετά την εκτροπή της Γης από την... Τροχιά της, ώστε να στροβιλίζεται σ' ένα δροσερότερο (!) μέρος του ηλιακού συστήματος και να παραταθεί η ζωή του πλανήτη.

Για τη φανταστική αυτή προοπτική, το Δελτίο παρατηρεί: «Μερικοί θα πουν, ίσως, πως με τις σχετικές (αυτές) ανακοινώσεις επαναλαμβάνεται απλώς το γνωστό παιχνίδι, στο οποίο επιδίδονται σήμερα πολλοί και που αποβλέπει στην εξασφάλιση περισσότερων κονδυλίων για συγκεκριμένους οργανισμούς και για έρευνες, σε συγκεκριμένα πεδία, με πιθανή συνέπεια την περικοπή σε άλλα, όπως π.χ. της Παιδείας, της Υγείας κλπ.

Αλλοι, θα υποθέσουν, συνεχίζει το Δελτίο, της «Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης», ότι το εγχείρημα θέλει να εκτρέψει την κατακραυγή για την άρνηση των ΗΠΑ να συμμορφωθούν προς όσα διεθνώς θεωρούνται οικολογικώς αναγκαία, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω θέρμανση της Γης, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες.

Γνωρίζοντας τις παλιές φιλειρηνικές κινητοποιήσεις, κοντά στην Ακαδημία και κοντά στο πεδίο βολής στο Ακρωτήρι, θεωρώ βέβαιο, ότι με το ίδιο πνεύμα θα σχολιαζόταν και η απόφαση των ΗΠΑ για την επέκταση των εξοπλισμών στο διάστημα, με την εκταμίευση ιλιγγιωδών ποσών, όταν οι φτωχοί και οι πεινασμένοι της «νέας τάξης» πολλαπλασιάζονται, αλλά και οι αγώνες επεκτείνονται.

Η Ακαδημία, λοιπόν, αυτή, αντιστρέφοντας το «πίστευε και μη ερεύνα» προσφέρει έργο υπαρκτό και γήινο αν λογαριάσει κανείς ότι ανάμεσα στα θέματα δεκάδων διεθνών επιστημονικών συζητήσεων, που στέγασε, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: Κβαντική Θεωρία πεδίων και χορδών, Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων, Μη γραμμικές εξισώσεις και δυναμικά συστήματα, Μαθηματική Φυσική, εξελίξεις στη Φυσική υψηλών ενεργειών κλπ.

Και ότι υπερασπίζεται, από τη δική της πλευρά το «επί Γης Ειρήνη», από τους σύγχρονους, όπως αναφέρει, «μαθητευόμενους μάγους».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ