Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι «αντιμνημονιακοί» ... υπογράφουν μείωση μισθών

«Αλλεργία» και «αποστροφή» στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας εντοπίζει στο ΠΑΜΕ η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και ΔΑΚΕ, επειδή η ΔΑΣ (η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατήγγειλε χτες το έγκλημα που αποφάσισαν να διαπράξουν αυτές οι παρατάξεις από κοινού με την εργοδοσία, υπογράφοντας τις επόμενες μέρες νέα κλαδική ΣΣΕ στο εμπόριο με μείωση μισθών! Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ με χτεσινή της ανακοίνωση αναπαράγει τη γνωστή συνταγή των χυδαίων επιχειρημάτων ότι «το ΠΑΜΕ εμμένει να επενδύει στη θεωρία της εξαθλίωσης» και ότι μια σειρά Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στις γραμμές του δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παίρνουν μισθούς εξαθλίωσης.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ χρησιμοποιεί αυτές τις αθλιότητες. Κάθε φορά που χάραζε γραμμή υποχώρησης στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στο όνομα της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματιών, κάθε φορά που παραχωρούσε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, επιτιθόταν με ανάλογα επιχειρήματα στις ταξικές δυνάμεις, ακριβώς επειδή έμπαιναν εμπόδιο στα βρώμικα σχέδιά της.

***

Η ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ, τα επιχειρήματα και τα διλήμματα που χρησιμοποιεί είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που επικαλέστηκαν λίγο καιρό πριν Ομοσπονδίες (π.χ. Τουρισμού - Επισιτισμού, ΟΣΝΙΕ) που έσπευσαν να υπογράψουν Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με μείωση μισθών. «Σήμερα το κυρίαρχο για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους είναι η ίδια η ύπαρξη και υπεράσπιση του θεσμού των ΣΣΕ και αυτός είναι στο στόχαστρο των κυβερνήσεων του μνημονίου», αναφέρει η ηγεσία της ΟΙΥΕ. Ολα τα προηγούμενα χρόνια αυτή η πλειοψηφία έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθυποτάξει τη σκέψη και τη συνείδηση των εργαζομένων στη λογική ότι τα συμφέροντά τους είναι άρρηκτα δεμένα με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Ως εκ τούτου οι συνεχείς υποχωρήσεις «είναι αναγκαίες» για να «πηγαίνουν καλά οι επιχειρήσεις».

Σήμερα λοιπόν στο όνομα της κρίσης, αξιοποιώντας μια σειρά από εκβιαστικά διλήμματα, η ηγεσία αυτή επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι σημασία δεν έχει η μείωση ή το ύψος της μείωσης των μισθών αλλά να υπάρχουν «μισθοί»! Επιχειρεί να πείσει ότι ο θεσμός των ΣΣΕ θα προστατευθεί και αυτές θα εφαρμοστούν μόνο αν προβλέπουν μειώσεις, μόνο αν οι εργαζόμενοι κάνουν υποχωρήσεις. Τελικά, δηλαδή, μόνο αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Γι' αυτό άλλωστε δεν πήραν - όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα - κανένα μέτρο στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων. Είναι ενδεικτικό ότι όλο αυτό το διάστημα των δήθεν «διαπραγματεύσεων» με την εργοδοσία δεν έκαναν ούτε «μισή» κινητοποίηση. «Φρόντισαν» όμως τα επιχειρησιακά σωματεία που ελέγχουν να πάνε άρον - άρον να υπογράψουν μειώσεις στους μισθούς, όπως στο «Βερόπουλο» (12% μείωση), στα «Σπρίντερ Στορς» (17% με 20%) κλπ. Δεν τολμούν να πουν λέξη για το γεγονός ότι σε αυτές τις επιχειρήσεις άνοιξε και άλλο η όρεξη της εργοδοσίας που δε σταμάτησε μόνο στις μειώσεις μισθών, αλλά προχώρησε σε απολύσεις, καθυστερεί δεδουλευμένα κλπ.

***

Και για να σταματήσει το «παραμύθι» της «υπεράσπισης» του θεσμού των ΣΣΕ, οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι βιώνουν στην καθημερινότητά τους τη μη εφαρμογή τους. Στο εμπόριο επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας και σχέσεις εργασίας - λάστιχο με μισθούς πείνας. Τις ΣΣΕ μπορεί να υπερασπίσει μόνο ο ενιαίος, συλλογικός αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων σε γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια στον κλάδο, με την κυβέρνηση και τους φορείς στο συνδικαλιστικό επίπεδο που τα υπηρετούν. Αυτό κάνουν οι ταξικές δυνάμεις, αυτό κάνει το ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των μισθών και δικαιωμάτων τους στα χέρια τους. Να βάλουν πλώρη με τον αγώνα τους για την απαλλαγή τους μια καλή από αυτές τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που τους οδηγούν με ταχύτατους ρυθμούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση, για τη «σωτηρία» ...των εργοδοτών.


Γ. Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ