Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το δόκανο

Οι εναλλασσόμενοι λαθροκυνηγοί της εξουσίας ετοιμάζονται πάλι να παγιδεύσουν το μόνιμο θήραμά τους, το λαό. Στήνουν το δόκανό τους αθόρυβα, ύπουλα, για να μην τρομάξουν το «αγρίμι», που εξαγριώθηκε τελευταία από τα δεινά που υφίσταται στη «ζούγκλα» του συστήματός τους. Αυτά τα δεινά που το έκαναν να δραπετεύσει από τους ως τώρα παγιδευτές του και να περιφέρεται οργισμένο στους δρόμους, πράγμα λίαν ...επικίνδυνο για τους άρχοντες του τόπου.

Οι «πράσινοι» λαθροκυνηγοί, που το είχαν συλλάβει προ καιρού, το κράτησαν στο κλουβί τους αρκετό διάστημα και καλά του άργασαν το τομάρι. Τώρα, όμως, δεν μπορούν να το κρατήσουν άλλο. Το θήραμα τούς ξέφυγε και βρυχάται σε συλλαλητήρια, σε συγκεντρώσεις, παντού. Γι' αυτό και κάποιοι πρέπει να το παγιδεύσουν πάλι και να το ξαναδέσουν. Και ανατέθηκε, φυσικά στους «μπλε» λαθροκυνηγούς της εξουσίας να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο. Να πιάσουν αυτοί τώρα το λέοντα - λαό και να τον κλείσουν στο δικό τους σιδερένιο κλουβί. Και να πάψει έτσι, έστω για ένα διάστημα, να βρυχάται, ζητώντας όσα του κλέβουν ασύστολα οι αφέντες, που κουμαντάρουν αυτήν τη χώρα.

Πολύχρονη η παγίδευση του λαού από τους λαθροθήρες της εξουσίας. Ψευτοδιλήμματα, ψευτοϋποσχέσεις, εκβιασμοί, ρουσφέτια, όλα τα ανήθικα μέσα χρησιμοποιούνται κάθε φορά από τους παγιδευτές για να αιχμαλωτίζουν τις λαϊκές τάξεις. Τα δόκανα στηρίζονται έντεχνα και κάνουν καλά τη δουλιά τους. Κι αν ορισμένες φορές ξέφυγε η κατάσταση από τα χέρια των λαθροκυνηγών, αυτοί βρήκαν πάλι τρόπους να την «αποκαταστήσουν». Γιατί, άλλωστε, έχουν τους ένστολους ροπαλοφόρους, τα «σκυλιά» τους και τα ντουφέκια; Για τέτοιες δύσκολες ακριβώς στιγμές, που το «αγρίμι» επαναστατεί και δείχνει τη φοβερή δύναμή του.

Σε κατάσταση αναβρασμού και τώρα το πλήθος των καταπιεσμένων. Ο λέοντας άρχισε να γίνεται πάλι επικίνδυνος. Κι αν αφεθεί έτσι, χωρίς αλυσίδες, χωρίς κάγκελα, πολλά μπορούν να συμβούν. Αν διευρύνουν οι δεινώς αφαιμαζόμενες λαϊκές τάξεις το «Μέτωπό» τους και εντείνουν την πάλη τους, τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται σκούρα για την «καθεστηκυία τάξη». Βέβαια, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ψηφίστηκε ο «τρομονόμος». Αλλά πριν φτάσουν οι εξουσιαστές εκεί, προτιμούν να προσφύγουν στην κλασική μέθοδο της παγίδευσης. Τόσες και τόσες φορές απορρόφησαν τη λαϊκή οργή με αυτό το κόλπο.

Με αυτήν ακριβώς τη μεθόδευση, κυβερνούν οι «ομόαιμοι» του δικομματισμού το λαό επί 27 χρόνια και τον γδέρνουν εναλλάξ. Και αν πιστέψουμε τα τελευταία «γκάλοπ», υπάρχει πάλι ένας αριθμός ψηφοφόρων, που έχει εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και έχει στραφεί προς τη ΝΔ. Που έφυγε από το στόμα του λύκου και πάει κατευθείαν στο στόμα της αρκούδας.

Αλλά, στ' αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν ψηφοφόροι, που αγνοούν ή έχουν λησμονήσει ότι ο «τρομονόμος» ψηφίστηκε ασμένως από τη Ρηγίλλης, ότι την αρχή για το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης την έκανε η ΝΔ, το 1992, με το νόμο του Σιούφα, ότι αυτό το κόμμα, τελοσπάντων, συνέπραξε, με την ψήφο ή τη σιωπή του, να περάσει κάθε «μαύρο» νομοσχέδιο του κυβερνώντος κόμματος; Τι προσδοκούν, λοιπόν, κάποιοι από την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία; Σε μια τέτοια περίπτωση, μόνον οι φιγούρες των εκμεταλλευτών θ' αλλάξουν και η εκμετάλλευση θα παραμείνει παρούσα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο λαός θα έχει ξαναγίνει το θήραμα των νέων παγιδευτών του. Και ακριβώς τη στιγμή που άρχισε να βρυχάται σαν ρωμαλέο λιοντάρι, θα ανοίξει πάλι απερίσκεπτα το στόμα του, όχι για να «δαγκώσει» τους εξουσιαστές του, αλλά για να τους αφήσει να τον ...ξεδοντιάσουν άλλη μια φορά.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ