Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Αγνοείται από χτες το πρωί η τύχη 75 μεταναστών μετά το ναυάγιο υπερφορτωμένου πλεούμενου που μετέφερε μετανάστες ανοικτά των ακτών της Τυνησίας. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο αριθμός των ανθρώπων που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη αυξάνεται. Ο ΔΟΜ ανέφερε πως 24 άνθρωποι διασώθηκαν από το πλεούμενο, το οποίο αναχώρησε από τις ακτές της Ζαουάρα στη Λιβύη και βυθίστηκε ανοικτά της Σφαξ. Τυνήσιος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Reuters πως η ακτοφυλακή ανέσυρε ένα πτώμα καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους 75 ανθρώπους που αγνοούνται. Τους τελευταίους μήνες δεκάδες άνθρωποι πνίγηκαν ανοικτά των τυνησιακών ακτών, καθώς αυξάνεται η συχνότητα των προσπαθειών διάπλου της Μεσογείου από την Τυνησία και τη Λιβύη για την Ιταλία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Επανάληψη της ψηφοφορίας για τις ομοσπονδιακές εκλογές σε έξι από τις δώδεκα περιφέρειες του Βερολίνου εισηγείται η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή, λόγω εκτεταμένων παρατυπιών που διαπιστώθηκαν κατά τη διαδικασία. Μιλάμε για «πλήρη συστημική αποτυχία της εκλογικής οργάνωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Στις εκλογές της 26ης Σεπτέμβρη 2021 είχαν διαπιστωθεί εκτεταμένα προβλήματα κατά την εκλογική διαδικασία, με ψηφοδέλτια που έλειπαν ή είχαν τυπωθεί λάθος, μεγάλες καθυστερήσεις και πολλά εκλογικά τμήματα κλειστά.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Χάος σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα προκάλεσε χτες βλάβη του συστήματος υποστήριξης πιστωτικών και τραπεζικών καρτών.

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- O κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ κέρδισε στον προκριματικό εκλογικό κύκλο των Ρεπουμπλικάνων τη διεκδίκηση της επανεκλογής του τον Νοέμβρη, σύμφωνα με την πρόβλεψη της «Edison Research», εξουδετερώνοντας μία πρόκληση από τον γερουσιαστή Ντέιβιντ Περντού, που υποστήριξε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι συνομιλίες με το Ιράν με στόχο τον τερματισμό της μακρόχρονης διαμάχης για την προέλευση των σωματιδίων ουρανίου που βρέθηκαν σε προφανώς παλαιές αλλά μη δηλωμένες τοποθεσίες είναι σε «πολύ δύσκολο σημείο», δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι. Το ίδιο διάστημα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξήραν την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ να μην βγάλει τους «Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης» από τη «μαύρη λίστα» των τρομοκρατικών οργανώσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ