Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε χτες στην Τουρκία, έξω από αστυνομικό τμήμα στην επαρχία Καϊσερί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και ένας από τους δράστες. Ακόμα δεκαεννιά άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι σοβαρά.

ΜΟΣΧΑ.-- Τη Μόσχα επισκέπτεται από χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στις 20 Μάη. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν την εκλογή του και θα μετέβαινε στη ρωσική πρωτεύουσα ως πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος. Ο Πούτιν, μετά την εκλογή του Νίκολιτς, είχε εκφράσει την πεποίθησή του για συνέχιση των αμοιβαίων επωφελών σχέσεων και την προώθηση «μεγάλων επενδυτικών σχεδίων».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Επίσκεψη στη Μιανμάρ πραγματοποιεί την επόμενη βδομάδα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια, κατά την οποία θα συναντηθεί με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι. Σημειώνεται ότι μετά την εκλογή της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, η οποία είχε στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η ΕΕ ανακοίνωσαν ακύρωση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μιανμάρ.

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Η μείωση της διεθνούς βοήθειας προς την Αϊτή πλήττει την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την επικείμενη περίοδο των καταιγίδων και τη συνεχιζόμενη επιδημία χολέρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξουν έως και 200.000 νέα κρούσματα χολέρας φέτος, επιδημία που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες Αϊτινούς.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανανέωσε την εντολή της Νάβι Πιλάι για δύο (αντί για τέσσερα) χρόνια προκειμένου να συνεχίσει την παραμονή της στη θέση της Υπάτης Αρμοστού του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η εξέλιξη θεωρήθηκε συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις ΗΠΑ, που φέρονταν δυσαρεστημένες εξαιτίας των επικρίσεων της Πιλάι σε βάρος του Ισραήλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και άλλες χώρες όπως η Ν. Αφρική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ