Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το αγροτικό ισοζύγιο

Οι απολογητές της πρόσδεσης της χώρας στις διαδικασίες της καπιταλιστικής ενοποίησης στην Ευρώπη επαναλαμβάνουν ακούραστα τα διάφορα «υπέρ» που έχει η συμμετοχή στην ΕΕ. Ορισμένοι, μάλιστα, προσπαθώντας να υπερφαλαγγίσουν τους διπλανούς τους, προβάλλουν το ατράνταχτο, υποτίθεται, επιχείρημα, πως τα πάντα τα χρωστάμε στα κονδύλια που μας προσφέρει η ΕΕ. Καλό το επιχρύσωμα, μόνο που αν το σκαλίσεις λιγάκι, ξεπροβάλλει ο... άνθρακας: Αυτοί που μπορεί να οφείλουν στην ενοποίηση, είναι εκείνοι που νέμονται τους περιβόητους ευρωπαϊκούς πόρους. Η αφρόκρεμα της άρχουσας τάξης και μερικές εκατοντάδες μεγαλοεπιχειρηματίες, που θησαυρίζουν από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τα μεγάλα έργα κλπ. Οι υπόλοιποι, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού και η χώρα συνολικά, πληρώνουμε, και μάλιστα με τίμημα ιδιαίτερα ακριβό. Ο τομέας της αγροτικής οικονομίας, και η εξέλιξη των εισοδημάτων της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, είναι από τους πλέον χαρακτηριστικούς.

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 εκατομμύρια τόνοι ελληνικών αγροτικών προϊόντων εξάγονταν προς τις σοσιαλιστικές και άλλες χώρες. Ολόκληρες καραβιές και συρμοί εμπορικών τρένων με εσπεριδοειδή και καπνά απορροφούνταν από τις αγορές των χωρών αυτών. Το όφελος ήταν πολύπλευρο: Εισόδημα στον Ελληνα αγρότη, συνάλλαγμα στην εθνική οικονομία, πλεόνασμα στο συνολικό εμπορικό ισοζύγιο, που από τότε είχε ελλείμματα λόγω της «αυξανόμενης διείσδυσης των κοιναγορίτικων προϊόντων». Μετά ήρθαν οι κανονισμοί της ΕΟΚ, οι ντιρεκτίβες για την αγροτική πολιτική, οι χωματερές, οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργιών, η ΚΑΠ, η ΓΚΑΤΤ και πάει λέγοντας.

Αυτά τα, λίγο-πολύ, γνωστά έρχονται στο νου με αφορμή τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο της χώρας, που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα. Στοιχεία αποκαλυπτικά. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Το σχετικό έλλειμμα, λοιπόν, σε ό,τι αφορά στις ανταλλαγές της χώρας με την ΕΕ, αυξήθηκε πέρσι κατά 33%. Ξεπέρασε σε ετήσια βάση το μισό τρισεκατομμύριο δραχμές, ενώ για φέτος αναμένεται μεγαλύτερη επιδείνωση. Την ίδια στιγμή οι σωρευτικές επιπτώσεις από την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι ιδιαίτερα δυσβάσταχτες: Την τελευταία πενταετία το συνολικό έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου με την ΕΕ ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Τα ΜΜΕ βέβαια - ηλεκτρονικά και έντυπα - δε βρήκαν χρόνο και χώρο για την προβολή αυτών των στοιχείων. Οχι γιατί δεν προσιδιάζουν στο προφίλ της ενημέρωσης που λανσάρουν. Επειδή χαλάνε την εικόνα που θέλουν οι μεγαλοκαναλάρχες να διατηρείται για την ΕΕ. Ο κόσμος μπορεί να γνωρίζει ό,τι αυτοί θεωρούν χρήσιμο. Στη λογική τους, «είδηση» είναι η πολυετής, ας πούμε, προβολή του ιδιωτικού αεροδρομίου της «Χόχτιφ» στα Σπάτα, που ισοδυναμεί με απροσδιόριστης έκτασης κέρδη για το γερμανικό κεφάλαιο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα - μια χώρα που αν δεν κινούνταν στον αστερισμό της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ θα μπορούσε να έχει μια δυναμικότατη αγροτική οικονομία και υπερεπαρκή παραγωγή - υποχρεώνεται να καταναλώνει εισαγόμενα από την ΕΕ αγροτικά προϊόντα, πρέπει να καταχωνιαστεί όσο γίνεται βαθύτερα. Αλλωστε, οι προπαγανδιστές της ένταξης και της παραμονής στην ΕΕ υπόσχονταν ότι η ευρωπαϊκή αγορά περιμένει πώς και πώς να καταβροχθίσει την ελληνική παραγωγή. Εκρυβαν - και εξακολουθούν να κρύβουν - πως ισχύει το αντίθετο. Η ελληνική αγορά είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και μια σπουδαία αγορά για τη διακίνηση των εμπορευμάτων των πολυεθνικών...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ