Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η Βρετανία να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, απορρίπτοντας τους φόβους ότι η χώρα θα βγει από την Ενωση χωρίς καμία συμφωνία. Το ίδιο διάστημα, διπλωμάτες στην ΕΕ δήλωσαν πως οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να προσφέρουν στη Βρετανία «μια στενότερη σχέση μετά το Brexit» αν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποφασίσει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του δεύτερου τη τάξει πολιτικού ηγέτη των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, Σάλεχ αλ Σάμαντ, στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στις 19 Απρίλη στην επαρχία Χοντέιντα. Ο Σάμαντ είχε κηρύξει στις αρχές του μήνα το 2018 «κατ' εξοχήν βαλλιστικό έτος», αναφερόμενος στις πυραυλικές επιθέσεις των ανταρτών εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

ΦΟΙΝΙΞ.-- Στάσεις εργασίας και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην Αριζόνα, με αιτήματα μισθολογικές αυξήσεις 20% σε όλους τους εργαζόμενους και αύξηση των ομοσπονδιακών και πολιτειακών δαπανών για τα δημόσια σχολεία.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νέες συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων νομάδων κτηνοτρόφων και αγροτών σημειώθηκαν χτες στην κεντρική Νιγηρία, όπου δύο καθολικοί ιερείς και 16 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν όταν ένοπλοι, που πιστεύεται πως ήταν νομάδες κτηνοτρόφοι, επιτέθηκαν σε εκκλησία κατά τη διάρκεια νεκρώσιμης ακολουθίας στο χωριό Μπάλομ της Πολιτείας Μπένου. Ακολούθησαν επιθέσεις νομάδων στο χωριό Μπάντουεν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές και να βρουν οικτρό θάνατο άλλοι 35 άνθρωποι. Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, καταδίκασε τα «ειδεχθή εγκλήματα» στην Πολιτεία Μπένου και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα «πληρώσουν για τη διάπραξη αυτής της ιεροσυλίας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org