Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Καμιά ανοχή στη «ναρκω-κουλτούρα»!

Μέσα σε μόνο τέσσερις μήνες έχουν γίνει πάνω από πέντε «εκθέσεις», «bazaar» και «προωθήσεις προϊόντων» κάνναβης, ενώ για τις επόμενες βδομάδες έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον άλλες τρεις αντίστοιχες. Με το μανδύα του «εναλλακτικού» και του «προοδευτικού», διάφορες ομάδες και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην προπαγάνδα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, το διαχωρισμό «μαλακών και σκληρών ναρκωτικών», πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα τη δραστηριότητά τους σε διάφορα μέρη του Λεκανοπεδίου, διαφημίζοντας την «αθωότητα» της συγκεκριμένης ουσίας. Μάλιστα, κάνουν κι ένα βήμα πιο πέρα, μιλώντας πλέον για «οφέλη» και «ευεργετικές» ιδιότητες της κάνναβης, αξιοποιώντας και το πρόσφορο έδαφος που καλλιεργεί η κυβέρνηση, με την επιστημονικοφανή και πολυεπίπεδη προπαγάνδα της για τις «θεραπευτικές» χρήσεις του φυτού. Η προπαγάνδα αυτή κορυφώθηκε την περίοδο που συζητιόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «φαρμακευτική κάνναβη», με το οποίο η κυβέρνηση ανοίγει νέα πεδία κερδοφόρας δράσης για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα τροφοδοτεί τη συζήτηση για νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χρήσης, όπως ζητάνε διάφορες «ομάδες» αλλά και βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, μετά τα ναρκωφεστιβάλ, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει διημερίδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με ενότητα αφιερωμένη στην «ψυχαγωγική» κάνναβη, που φέρει τον τίτλο «Η απαγόρευση του "δαίμονα" και ο δαίμονας της απαγόρευσης»...

***

Η επιχειρηματολογία περί «αθωότητας» που αναπτύσσεται γύρω από την κάνναβη, καλλιεργεί στάση ανοχής, αν δεν δρα προτρεπτικά σε νέους κυρίως ανθρώπους να κάνουν χρήση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νέων που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης ουσίας, ενώ οικογένειες καθηλώνονται, αντί να κινητοποιούνται άμεσα για να ενταχθεί το παιδί τους σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα. Οι θεωρίες περί «αθωότητας» ή και «χρησιμότητας» της κάνναβης αποτελούν ταυτόχρονα μια ιδεολογική παρέμβαση για τη νομιμοποίηση και τη συσκότιση των αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το συνολικότερο πρόβλημα των ναρκωτικών, αφήνοντας άθικτες τις κοινωνικές αιτίες. Σε κάθε περίπτωση, οι δρόμοι που ανοίγονται είναι επικίνδυνοι. Ενδεικτικά ως προς αυτό είναι τα πρόσφατα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εκθεση Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (2017), σχετικά με τη νομιμοποίηση της «ιατρικής» και «ψυχαγωγικής» χρήσης της κάνναβης: «Ερευνες στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου λειτουργούν προγράμματα "ιατρικής" κάνναβης δείχνουν ότι αυξάνονται η χρήση αυτής της ουσίας και η εκδήλωση σχετικών διαταραχών. Επίσης, η διαθεσιμότητά της, σε συνδυασμό με τις πολιτικές και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς ή μη ιατρικούς σκοπούς, έχει αμβλύνει την αντίληψη του κοινού σε σχέση με την επικινδυνότητά της».

***

Στην ίδια έκθεση καταγράφονται επίσης οι προειδοποιήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA), ότι «η ευκολότερη πρόσβαση στην κάνναβη μπορεί να οδηγήσει στην παράνομη χρήση της από 1,1 εκατομμύρια επιπλέον ενήλικες και να προκαλέσει διαταραχές χρήσης σε 500.000 επιπλέον ενήλικες. Η νομιμοποίηση της "ψυχαγωγικής" χρήσης της σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ συνδέεται με την αύξηση στον αριθμό των παιδιών που εκτίθενται στην κάνναβη κατά λάθος: 280 περιστατικά δηλητηρίασης καταγράφηκαν στην Ουάσιγκτον, 49 από τα οποία αφορούσαν παιδιά κάτω των 6 ετών». Χρειάζεται επομένως επιφυλακή και όχι επανάπαυση, αγώνας και όχι ανοχή. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε και η παρέμβαση που οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή μαζικοί φορείς της Αθήνας (Παράρτημα Γκράβας - 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΕΣΥΝ, Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας) έξω από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, όπου λάμβανε χώρα μια από τις τελευταίες «εκδηλώσεις» προώθησης της ναρκω-κουλτούρας, με την «αρωγή» της δημοτικής αρχής. «Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά!» ήταν το σύνθημα - κάλεσμα, με το οποίο απευθύνθηκαν μαζικά στη νεολαία και στους κατοίκους της περιοχής, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους.


Ε. Τζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ