Σάββατο 26 Μάρτη 2011 - Κυριακή 27 Μάρτη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ζοζέ Σόκρατες

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Παραιτήθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο της χώρας της δέσμης νέων μέτρων λιτότητας που είχε προτείνει η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν. Ανάμεσά τους και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που κατά τα άλλα στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά επιδιώκει να καρπωθεί τη λαϊκή αγανάκτηση σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Επρόκειτο για το τέταρτο, κατά σειρά, πακέτο μέτρων σκληρής λιτότητας, με περικοπές μισθών, επιδομάτων, «πάγωμα» συντάξεων», περικοπές σε ορισμένες παροχές, στην Υγεία και την Παιδεία, με πρόσχημα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 4,6% στο 3%. Ηδη, η επίσημη ανεργία κυμαίνεται στο 11,2%, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία, ένας στους τρεις εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση λαμβάνει λιγότερα από 475 ευρώ το μήνα, και σχεδόν το 40% των εργαζομένων είναι σε συνθήκες ημιαπασχόλησης.

Η απόρριψη των μέτρων ήρθε σε μια στιγμή που η Πορτογαλία βρίσκεται στα πρόθυρα να προσφύγει στο «μηχανισμό δανειοδότησης» (τοκογλυφίας) της ΕΕ, αλλά και μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, πιθανά τον Μάη ή τον Ιούνη, ενώ οι εργαζόμενοι και ο λαός βρίσκονται εδώ και καιρό σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα.


Κ.Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ