Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Νέα αύξηση της υπογεννητικότητας αναμένεται στην Ιταλία, όπου σύμφωνα με έκθεση της Istat, «το κλίμα φόβου και αβεβαιότητας καθώς και υλικές δυσκολίες (...) που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα γεγονότα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γεννητικότητα των ιταλικών ζευγαριών». Από 420.000 γεννήσεις το 2019, αναμένονται το 2020 408.000, ενώ το 2021 εκτιμάται ότι μπορεί να πέσουν και στις 393.000. Η έκθεση χαρακτηρίζει «αληθινή κατάρρευση» τη διαρκή δημογραφική υποχώρηση στη χώρα, που «δεν έχει όμοιά της στην ιστορία της Ιταλίας παρά μόνο αν ανατρέξουμε στο 1917-'18, μια εποχή που σημαδεύτηκε από τον Μεγάλο Πόλεμο και τις δραματικές συνέπειες της ισπανικής γρίπης», ενώ στους παράγοντες που επιδρούν καθοριστικά ξεχωρίζει η δυσμενής κατάσταση της αγοράς εργασίας, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες. Μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι με την εκδήλωση της πανδημίας χάθηκε το 80% των θέσεων εργασίας που είχαν καταλάβει οι γυναίκες από το 2008. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην Ιταλία μόνο μία στις δύο γυναίκες εργάζεται.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) Αντριου Ουίλερ ανέβαλε επίσκεψή του στην Ταϊβάν εξαιτίας «πιεστικών» προτεραιοτήτων στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του. Το ΥΠΕΞ της δήλωσε πως «είναι κρίμα» που δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη και πως καλωσορίζει τις επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, τονίζοντας ότι η Ταϊπέι θα συνεχίσει τη συνεργασία της και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η αστυνομία στην Ελβετία ταυτοποίησε την 28χρονη Ελβετίδα, η οποία την Τρίτη άρπαξε από τον λαιμό μία γυναίκα και τραυμάτισε μία δεύτερη με μαχαίρι σε πολυκατάστημα της πόλης Λουγκάνο, ως μια γνωστή τζιχαντίστρια. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του ιταλόφωνου, νότιου καντονιού Τιτσίνο έχουν χαρακτηρίσει το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση και έχουν αναλάβει τη διερεύνησή του. Η δράστρια βρίσκεται υπό κράτηση.

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ.-- Ενας 34χρονος Αμερικανός από τη Νότια Καρολίνα δήλωσε χτες ένοχος για τις κατηγορίες σχεδιασμού τρομοκρατικής βομβιστικής επίθεσης σε Λευκό Οίκο και Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως είχε επηρεαστεί από τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα κατηγόρησε τις βρετανικές αρχές πως επιτίθενται άδικα στις σινικές εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών όπως η «Ηuawei», έπειτα από την ισχύ νέου νόμου που απαγορεύει στις εταιρείες αυτές την πρόσβαση στη βρετανική αγορά τηλεπικοινωνιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ