Σάββατο 26 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Εντομα στο φαγητό και κοριοί στα κρεβάτια, το καλωσόρισμα της νέας ΕΣΣΟ

Αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» νεοσύλλεκτος της 2019/Δ' ΕΣΣΟ, από το 216 ΚΙΧΝΕ, στην Αλεξανδρούπολη: «Μετά την ψυχρολουσία του στρατού από την πρώτη βδομάδα, στην πρώτη μας έξοδο οι νεοσύλλεκτοι καταφέραμε να "τα πούμε" λίγο πιο άνετα. Με τα πολλά, εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο λόγος που το στρατόπεδό μας είναι σε αυτά που θεωρούνται "καλά" είναι ότι γίνονται πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα για όλους. Λίγο πιο καθαρές τουαλέτες, συχνές έξοδοι κ.λπ. Καλά όλα αυτά αλλά από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει νεοσύλλεκτος φαντάρος αυτήν τη στιγμή στη μονάδα που να μη σκέφτεται τα λεφτά των εισιτηρίων που έβαλε για να έρθει στην άλλη άκρη της Ελλάδας και που θα ξαναβάλει για τα "πηγαινέλα" μετά την ορκωμοσία. Οταν μάλιστα συζητήσαμε λίγο περισσότερο για το τι άλλο υπάρχει που δεν μας αρέσει, κάποιοι είπαν ότι βρήκαν δύο φορές μέχρι και έντομα μες στο φαγητό. Ας μην αναφέρουμε τα γλέντια των κοριών στα κρεβάτια. Και αν όλα αυτά συμβαίνουν στα "καλά" φαντάσου τι γίνεται στα "μαύρα"... Καλή θητεία να έχουμε με ψηλά το κεφάλι και εδώ θα είμαστε να τα λέμε και να παλεύουμε».

***

Οι φαντάροι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από την πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας για τις βάσεις. Η Συμφωνία αυτή είναι επικίνδυνη για το λαό αφού η χώρα μας γίνεται μαγνήτης επιθέσεων στο παιχνίδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα κέρδη των μονοπωλίων. Το επιχείρημα της προστασίας και της ασφάλειας από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι κάλπικο. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία με το «άδειασμα» των Κούρδων απ' τους Αμερικανούς είναι χαρακτηριστικό. Απαράδεκτη, όμως, είναι και η αντιμετώπιση όταν ένας φαντάρος θέλει να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτήν την πολιτική. Τότε «δίνουν ρέστα», αφού ο φαντάρος πρέπει να περάσει από χίλια κύματα για να καταφέρει απλά και μόνο να βγει παραπονούμενος, καθιστώντας αυτήν τη διαδικασία πολύ δύσκολη έως ανέφικτη. Το πιο αντιδραστικό επιχείρημα είναι ότι επιδιώκουν να απαγορευτεί στους φαντάρους να παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Θέλουν σιγή νεκροταφείου. Κανείς φαντάρος, όμως, δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτήν την κατάσταση.

Φαντάρος από την Αττική

***

Στρατευμένοι από τη Χίο γράφουν:

«Εμείς οι φαντάροι του στρατοπέδου "Γιακουμή" στα Αρμόλια Χίου εκφράζουμε δημοσίως την αντίθεσή μας στην υπογραφή της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", που μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Η επέκταση της βάσης της Σούδας και η δημιουργία νέων βάσεων τοποθετούν τη χώρα μας στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων για το μοίρασμα του πλούτου και της Ενέργειας στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων που στοχοποιούν χώρες που φιλοξενούν αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Ο ελληνικός, ο τουρκικός λαός και οι πρόσφυγες από τις υπόλοιπες χώρες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Τουναντίον, με κοινό αγώνα πρέπει να αντιπαλέψουν τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συνολικά το σύστημα που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση, πόλεμο και προσφυγιά. Με σημείο αναφοράς τη μεγαλειώδη πορεία σωματείων και μαζικών φορέων κατά της επίσκεψης του Πομπέο στην Αθήνα και τον επικείμενο αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου ο λαός, η νεολαία και οι φαντάροι να φωνάξουν:

- Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

- Να κλείσουν οι βάσεις

- Κανένας φαντάρος σε αποστολές εκτός συνόρων».

***

Σε επιστολή του σμηνίτης της 111 Πτέρυγας Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο, γράφει:

«Η επίσκεψη Πομπέο, που επισφράγισε ουσιαστικά την ανανέωση και επέκταση της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί στον ελληνικό λαό καθώς η χώρα μετατρέπεται σε στόχο και μαγνήτη επιθέσεων σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης. Η Συμφωνία περιλαμβάνει επίσημα πλέον δύο βάσεις στη "γειτονιά" μας, τη βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και τη βάση drones στη Λάρισα, την επέκταση της βάσης της Σούδας και στο Μαράθι και νέα βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Τελικά, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας εμπλέκονται όλο και πιο βαθιά στις αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, η κυβέρνηση εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας στους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν κ.λπ., στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης.

Εμείς οι φαντάροι που υπηρετούμε τη θητεία μας στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στις βάσεις και τα πυρηνικά που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ