Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.- Αργά χτες επρόκειτο να αρχίσουν οι συζητήσεις αντιπροσωπείας της διεύθυνσης της αυτοκινητοβιομηχανίας «Peugeot - Citroen», των συνδικάτων και της κυβέρνησης, με θέμα την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε περικοπή περίπου 8.000 θέσεων εργασίας εντός Γαλλίας μέχρι το 2014. Η κυβέρνηση, την Τετάρτη, πρόσφερε δανειακές εγγυήσεις ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία, με αντάλλαγμα να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις της εταιρείας ως προς το σχέδιο «ανασυγκρότησής» της, όπως έχει ονομαστεί από τη διοίκηση, η οποία επιμένει ότι «δε θέλει καμία ανάμειξη της κυβέρνησης» και ότι είναι «αναγκαίο το κλείσιμο της εγκατάστασης τουλάχιστον στο Ολνέ σου μπουά» προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα - δηλαδή το κέρδος της επιχείρησης.

ΚΑΪΡΟ.- Νεκρός έπεσε, σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, ενώ είχε ταμπουρωθεί σε διαμέρισμα της συνοικίας Μαντινέτ Νασρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, άνδρας που θεωρείται ότι ήταν ύποπτος για εμπλοκή στην επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, στις 11 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκε ο πρέσβης Κρίς Στίβενς και τρεις ακόμη Αμερικανοί διπλωματικοί υπάλληλοι. Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έδωσαν άλλες πληροφορίες. Την ίδια ώρα, στην Τουρκία κρατούνται πάντα δύο νεαροί Τυνήσιοι που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.- Παρά τις διαβεβαιώσεις για αναστολή της εφαρμογής του νόμου 72 που προβλέπει το ξεπούλημα της δημόσιας γης στην Κολόν, όπου βρίσκεται η ζώνη ελεύθερου εμπορίου και στεγάζονται πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, οι διαδηλώσεις των κατοίκων συνεχίζονται. Την Τετάρτη έφτασε και κυβερνητικό κλιμάκιο για την εξεύρεση λύσης και βρέθηκε αντιμέτωπο με τους διαδηλωτές. Για άλλη μία φορά οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με καταστολή και έγιναν πάνω από 35 συλλήψεις. Συνολικά από την προηγούμενη βδομάδα, 3 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μεταξύ αυτών και ένα 10χρονο παιδί, δεκάδες έχουν τραυματιστεί από αληθινά πυρά ή πλαστικές σφαίρες ενώ οι συλλήψεις είναι καθημερινά κατά δεκάδες.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Το νιγηριανό πολεμικό ναυτικό αναχαίτισε χτες ρωσικό πλοίο που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά και έθεσε σε κράτηση το 15μελές πλήρωμα Ρώσων ναυτικών.

ΤΟΚΙΟ.- Ο 80χρονος κυβερνήτης του Τόκιο Σιντάρο Ισιχάρα παραιτήθηκε χτες από το αξίωμά του ανακοινώνοντας ότι θα συγκροτήσει δικό του πολιτικό κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Νωρίτερα, Ιάπωνες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναζητούνται με δυσκολία πλέον χώροι για αποθήκευση του μολυσμένου με ραδιενέργεια ύδατος από το πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα καθώς ήδη έχουν αποθηκευτεί 200.000 τόννοι. Οι ειδικοί προβλέπουν τριπλασιασμό της ποσότητας μέχρι το 2015.

NEA ΥΟΡΚΗ.- Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιό συναρμολόγησης στη Γκενκ του Βελγίου μέχρι το τέλος του 2014, που θα σημάνει και την κατάργηση 4.300 θέσεων απασχόλησης. Επίσης, στη Βρετανία σε δύο εργοστάσια έχει ανακοινωθεί ότι θα κοπούν 1.500 θέσεις. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που θα χάσει τη δουλειά θα είναι μεγαλύτερος, υπολογίζοντας και τους εργαζόμενους σε θυγατρικές εταιρίες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ