Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η αλήθεια με στοιχεία για το Αγροτικό

Με αφορμή την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, η κυβέρνηση και η ΝΔ διαβεβαιώνουν τους αγρότες ότι μέχρι το 2006 δε θα γίνει καμία περικοπή στις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων.

Η διαβεβαίωση όμως αυτή γεννάει το εύλογο ερώτημα, γιατί γίνεται η ενδιάμεση αναθεώρηση, αφού τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν;

Απάντηση στην ερώτηση αυτή δίνει η πρόταση της επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση, η οποία διαψεύδει και την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση της επιτροπής, οι τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων όπως δημητριακά, ρύζι κ.ά. θα μειωθούν και οι μειώσεις αυτές δε θα αντισταθμιστούν στο σύνολό τους με επιδοτήσεις, επομένως οι παραγωγοί αυτών των προϊόντων που δεν είναι λίγοι στη χώρα μας θα υποστούν σημαντικές μειώσεις.

Σύμφωνα πάλι με την πρόταση της επιτροπής, οι επιδοτήσεις θα αποσυνδεθούν από την αγροτική παραγωγή θα συνδεθούν με περιβαλλοντικά κριτήρια και θα περικόπτονται σταδιακά, αν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση, δηλαδή αν ξεπερνούν τις 1.700.000 δραχμές ανά αγροτική εκμετάλλευση. Τα περιβαλλοντικά κριτήρια, είναι γνωστό στους βαμβακοπαραγωγούς, ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν άλλοθι για να περιοριστεί η βαμβακοκαλλιέργεια και να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Παρόμοια προσχήματα ετοιμάζονται για το λάδι, τα αιγοπρόβατα κ.ο.κ. Το όριο των 5.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση, αφορά σχεδόν όλα τα αγροτικά νοικοκυριά της χώρας, επειδή αντιστοιχεί σε ποσόστωση 1.700 κιλών καπνού Βιρτζίνια ή σε 12.500 κιλά βαμβάκι ή σε 100 στρέμματα σκληρό σιτάρι.

Αυτή την πραγματικότητα την αποκρύπτει η κυβέρνηση και η ΝΔ, επειδή θέλουν να εξωραΐσουν την ΚΑΠ και να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες για να αποφύγουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Μάλιστα η ΝΔ προσπαθεί να εξωραΐσει την πρόταση, προτείνοντας σαν όριο σταδιακής περικοπής των επιδοτήσεων τα 10.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3.400 κιλών καπνού Βιρτζίνια ή 25.000 κιλών βαμβάκι ή 200 στρεμμάτων σκληρό σιτάρι...

Και με την πρότασή της αυτή η ΝΔ αποδείχνει ότι είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κυβέρνησης. Γι' αυτό οι αγρότες δε θα πρέπει να πάνε από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.

Η μόνη λύση είναι ο ενωμένος και σωστά προσανατολισμένος αγώνας της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, ο απεγκλωβισμός από τις μυλόπετρες του δικομματισμού, από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, η συμπαράταξή τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων και της υπαίθρου για τη συνολική ανατροπή αυτών των αντιαγροτικών αντιλαϊκών πολιτικών.


Γιάννης ΣΦΥΡΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ