Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Θητεία με ψηλά το κεφάλι και στάση διεκδίκησης απέναντι σε κάθε πρόβλημα

Οι στρατεύσιμοι της 2021 Ε' ΕΣΣΟ διανύουν ήδη τις πρώτες μέρες της θητείας τους. Μια ακόμα σειρά φαντάρων έρχεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα που έχουν φορτώσει στις πλάτες αυτών και των οικογενειών τους όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Διατηρείται το αίσχος των 8,62 ευρώ χωρίς να παρέχουν βασικά είδη για τη διαβίωση των στρατιωτών, μετατρέποντας τη θητεία σε μια πολύμηνη ακριβή περίοδο.

Ταυτόχρονα ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στις βρωμοδουλειές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δυναμώνει η επιθετικότητα της αστικής τάξης της χώρας μας, όπως έγινε πρόσφατα με την αποστολή της συστοιχίας πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, καλά κρατεί και η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, δημιουργώντας μια επικίνδυνη κατάσταση για τα παιδιά του λαού που υπηρετούν στο στράτευμα, αλλά και γενικότερα για τα λαϊκά συμφέροντα.

Μπαίνοντας λοιπόν ο νεοσύλλεκτος στο κτίριο της μονάδας του ή στα εστιατόρια, από τα πρώτα πράγματα που συνήθως βλέπει είναι οι μικρές ταμπελίτσες που προειδοποιούν για το μη πόσιμο νερό. Κάπου εκεί καταλαβαίνει ότι η μηνιαία συνδρομή του κράτους στο πορτοφόλι του σύντομα θα εξαντληθεί στα μπουκαλάκια με το νερό. Φυσικά δεν συζητάμε για τον ανεπαρκή ρουχισμό που παρέχεται την πρώτη μέρα, ενώ είναι εξίσου περιττό να σχολιάσουμε πόσο «πονάει» ένα εισιτήριο για το σπίτι σε περίπτωση ολιγοήμερης άδειας. Πώς αισθάνεται άραγε ο στρατιώτης που ακούει τον υπουργό Εργασίας να λέει αβασάνιστα ότι οι γονείς του θα πληρώνονται με ρεπό, όταν αυτός χρειάζεται έως και 200 ευρώ για να τους δει από κοντά; Με τι όρεξη θα πιει τον - ακριβότερο πια - καφέ του στην έξοδο (που σε πολλές περιπτώσεις έρχεται μετά από καιρό και πολλή ανυπομονησία), όταν τα νέα από το σπίτι είναι μεταξύ άλλων ένας παραφουσκωμένος λογαριασμός ΔΕΗ ως αποτέλεσμα των τρομακτικών αυξήσεων στο ρεύμα;

Αναγκάζεται να αγοράζει υλικά και μέσα προστασίας για τον κορονοϊό, αφού στις περισσότερες μονάδες είναι ανύπαρκτα.

Από τα παραπάνω ενδεικτικά ερωτήματα προκύπτει πως η θητεία όχι μόνο δεν είναι παρένθεση στην καθημερινότητα του νεοσύλλεκτου, αλλά κομμάτι της δύσκολης καθημερινότητας που ήδη είχε ένα παιδί εργατικής - λαϊκής καταγωγής πριν καταταγεί. Δεν πρόκειται για παρένθεση στη ζωή, αλλά για συνέχειά της και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε, χωρίς λούφα και μοιρολατρία, αλλά διεκδικώντας με το κεφάλι ψηλά την επίλυση κάθε μικρού και μεγάλου ζητήματος, μετατρέποντας τον χώρο της αναφοράς σε χώρο όπου θα ακούγονται οι ανάγκες των φαντάρων και δεν θα κρύβονται κάτω από το χαλί του φόβου μήπως και στοχοποιηθεί κανείς.

Γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που επιλύθηκαν ζητήματα όταν κάποιος στρατιώτης βγήκε και είπε για το νερό που δεν υπάρχει, για υποδομές που πρέπει να βελτιωθούν, για τα πλυντήρια που χρειάζονται, για την καλυτέρευση της ποιότητας του φαγητού, για την αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Αλλωστε, κάθε στρατιώτης πρέπει να έχει στο νου του ότι υπάρχουν οι πόροι για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στα στρατόπεδα, άσχετα με τις δικαιολογίες που επιστρατεύει η κάθε διοίκηση για να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σπαταλάμε 6,6 δισ. για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να δυναμώσει η συζήτηση μέσα στα στρατόπεδα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την αποστολή πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία. Φυσικά δεν είναι μόνο τα υπέρογκα ποσά που κατευθύνονται στο ΝΑΤΟ αλλά και ο σκοπός για τον οποίο κατευθύνονται, ο οποίος είναι η ένταση της επιθετικότητας ενάντια σε λαούς της περιοχής, όπως της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ δυναμιτίζουν την ήδη εύθραυστη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Επομένως, δεν συμφέρουν ούτε τον ελληνικό λαό, αφού τον μπλέκουν σε ένα επικίνδυνο κουβάρι ανταγωνισμών. Γι' αυτό κανείς φαντάρος δεν πρέπει να συμβάλει στη διευκόλυνση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών που στρατοπεδεύουν στη χώρα, και ιδιαίτερα στη Θράκη και στο Στεφανοβίκειο το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα, χρειάζεται να υψώσει ανάστημα τόσο σε περίπτωση εξόδου στρατευμάτων από τη χώρα, όσο και σε εθνικιστικά συνθήματα που καλλιεργούνται από μια τέτοια επιθετική στάση. Να αναδείξει ότι όπλο των λαών είναι η αλληλεγγύη, αφού δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους.

Η απαιτητική περίοδος της θητείας δεν είναι «χάσιμο χρόνου». Στο χρονικό αυτό διάστημα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να χτιστούν γερές φιλίες στο έδαφος της αλληλεγγύης, της συναδελφικότητας και της αλληλοβοήθειας στις αγγαρείες και τις υπηρεσίες. Παράλληλα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να κατανοήσει ένας νέος ότι τα δικαιώματα δεν σταματάνε μπροστά στις πύλες των στρατοπέδων, όπως δεν σταμάτησαν στην πύλη του σχολείου, του πανεπιστημίου ή του χώρου δουλειάς.

Με θάρρος ο στρατευμένος δεν πρέπει να αφήνει να «περνάνε» από μπροστά του προβλήματα που υπάρχουν στη μονάδα του. Χρειάζεται να τα συζητάει με τους άλλους φαντάρους, να τα αναδεικνύει στην αναφορά της μονάδας, να ζητάει τη λύση τους. Οσο τα προβλήματα υπάρχουν, θα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη θητεία. Αντίθετα, η ανάδειξη και η λύση ορισμένων από αυτά γεμίζουν με αισιοδοξία τους φαντάρους, για να αντιμετωπίσουν με καλύτερες συνθήκες το υπόλοιπο της θητείας τους.

***
Οχι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων

Ως νέος που υπηρετώ τη θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό, παρακολουθώ με αγωνία την προσπάθεια να μετατραπεί η χώρα μου πλήρως σε ένα ορμητήριο του ΝΑΤΟ, για την περαιτέρω διευκόλυνση των «ειρηνευτικών εξορμήσεων» που πραγματοποιεί στη γειτονιά μας. 70 χρόνια μετά την ίδρυσή του, είναι πέρα για πέρα καθαρό ότι το ΝΑΤΟ όπου πατήσει το πόδι του φέρνει πόλεμο, σφαγές και ξεριζωμούς, κάθε άλλο παρά ασφάλεια και σταθερότητα δηλαδή, που είναι οι λόγοι για τους οποίους διαφημίζεται εδώ και χρόνια από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν, με την έκβαση του πολέμου εκεί και τα βάσανα του αφγανικού λαού, είναι κατατοπιστικά. Ούτε ασφάλεια, ούτε σταθερότητα, ούτε ειρήνη, ούτε ευημερία. Τίποτα από αυτά δεν ήρθε. Η περίφημη «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» έδωσε τη θέση της στη διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν, αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα να στρέψουν το στόχαστρό τους προς τον Ειρηνικό και την Κίνα, επιστρατεύοντας και την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία στην προσπάθεια αυτή.

Η χώρα μας μπλέκεται ολοένα και περισσότερο σε σχέδια και ανταγωνισμούς πλάι στο κράτος - δολοφόνο, τις ΗΠΑ, στέλνει προσωπικό εκτός συνόρων να συμμετέχει σε ασκήσεις - πρόβες πολέμου, που εμμέσως πλην σαφώς στοχοποιούν τη Ρωσία, αλλά και σε πιο μόνιμα πόστα, όπως είναι η αποστολή προσωπικού με τη συστοιχία πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία. Ταυτόχρονα, η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας μπαίνουν σε διαρκή αμφισβήτηση από τη ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία.

Μέσα από τις επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης για περαιτέρω εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, κάθε λιμάνι, κάθε βάση και αερολιμένας που παρέχει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ μπαίνει στο στόχαστρο άλλων δυνάμεων. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί η συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα με πλούσια ατζέντα, που αναβαθμίζει κι άλλο την πολύμορφη εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του.

Να μην υπάρξει εφησυχασμός! Να μη γίνει η χώρα μας ορμητήριο θανάτου! Κανένας φαντάρος και ναύτης εκτός των συνόρων! Δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι αρχιτέκτονες του τρόμου στην Αθήνα!

Κώστας ΤΖΙΤΖΙΦΑΣ, ναύτης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ