Πέμπτη 25 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Στις πλάτες των προσφύγων

Η ανακοίνωση από στόματος Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία προχωρά σε αναστολή συμφωνιών που έχει συνάψει με την ΕΕ σε σχέση με την επανεισδοχή των προσφύγων, είναι οπωσδήποτε μια απόφαση που μετατρέπει τους πρόσφυγες - μετανάστες σε μπαλάκι μέσα στα παζάρια της Τουρκίας με την ΕΕ. Ομως αυτό δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αφού άλλωστε όλες οι συμφωνίες Τουρκίας - ΕΕ για το Μεταναστευτικό έχουν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο. Το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών είναι αντικείμενο του πάρε δώσε ανάμεσα στην τουρκική αστική τάξη και τα κράτη της ΕΕ εξαρχής. Πολύ απλά γιατί η ΕΕ επιδίωξε μέσω των συμφωνιών να υλοποιήσει την πολιτική της και τις αποφάσεις της για μέτρα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών, για αποτροπή εισόδου στην ΕΕ, για την καταστολή και τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών σε «χώρους φιλοξενίας» και «ρύθμιση» των ροών με βάση τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Από την πλευρά της Τουρκίας το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό γίνεται εργαλείο στη διεκδίκηση ισχυρού ρόλου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου γεωπολιτικού παζαριού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

***

Αυτή είναι η συμφωνία που με μεγάλη προσήλωση υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνυπέγραψαν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, μαζί και εθνικιστές τύπου Ορμπαν.

Με βάση αυτήν τη συμφωνία, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, κλεισμένοι σε στρατόπεδα τύπου Μόριας, αναμένοντας τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου ή την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, αφού απαγορεύεται να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Την προσήλωσή της σε αυτήν τη συμφωνία επιβεβαίωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν την υλοποίησε σωστά.

Γι' αυτό, άλλωστε, δεν λέει τίποτα για τα κέντρα φιλοξενίας - κράτησης στα νησιά τύπου Μόριας, ενώ εξαγγέλλει ένα ακόμα τέτοιο στη Σάμο. Την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας τις άθλιες συνθήκες και την εκρηκτική κατάσταση που διαμόρφωσε ακριβώς η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας από την προηγούμενη κυβέρνηση, πλειοδοτεί σε αντιδραστικά μέτρα, ενισχύει μέτρα καταστολής, όπως άλλωστε σηματοδοτεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η ανάλγητη ανάκληση της ήδη περιορισμένης πρόσβασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

***

Βεβαίως, είναι υποκριτική και εξοργιστική μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση της ΝΔ, υπερασπίζοντας τα δικά του πεπραγμένα. Ηταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου που ως κυβέρνηση ψήφισε και υπερασπίστηκε την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, έβαλε την υπογραφή του στην αναθεώρηση επί το αντιδραστικότερο συμφωνιών και συμβάσεων (Δουβλίνο, Σένγκεν κ.λπ.) που εγκλωβίζουν τους διωγμένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια ανθρώπους και μάλιστα στις γνωστές άθλιες συνθήκες και τους εμποδίζουν να πάνε στον προορισμό τους, στις αποφάσεις που εντείνουν την καταστολή στα σύνορα, με τη Frontex κ.ο.κ. Είναι αυτοί που με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού έφεραν τη ΝΑΤΟική αρμάδα να περιπολεί στο Αιγαίο, ενώ έχωσαν ακόμα πιο βαθιά την Ελλάδα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς ως στήριγμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που γεννούν την προσφυγιά. Γι' αυτό, άλλωστε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, μόνο καλά λόγια είχε να πει για τη διαχείριση της βαρβαρότητας στη Μόρια από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

***

Το ΚΚΕ ήταν η μοναδική δύναμη που εναντιώθηκε στην κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Με όλες τις δυνάμεις του παντού και κυρίως στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, θα αντιπαλέψει κάθε νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, όπως η ανάλγητη ανάκληση της εγκυκλίου που αφορούσε την πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσω της απόκτησης ΑΜΚΑ.

Θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στις πολιτικές ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για να κλείσουν τα άθλια hot spots. Για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, κόντρα σε Σένγκεν και Δουβλίνο. Για άδειες διαμονής όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα, εξουθενωτικές προϋποθέσεις και ταλαιπωρία. Για ίδια δικαιώματα στην εργασία, στην πρόσβασή τους στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία. Για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που ευθύνονται για τη φτώχεια, τη ζωή χωρίς δικαιώματα, τη μετανάστευση και την προσφυγιά.


Γ. Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ