Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Βρήκαμε τους ενόχους ... stop»

Η είδηση για να μειωθεί η ποινή φυλάκισης έξι μηνών για ψευδή κατάθεση πέρασε στα ...ψιλά. Αλλωστε πλέον, οι ειδήσεις που αφορούν την Aμερικανίδα πρώην πρωταθλήτρια στίβου Μάριον Τζόουνς κάπως έτσι περνούν, αφού οι εποχές που πουλούσε ως είδωλο έχουν περάσει... Ακόμα και η περίοδος που ...πουλούσε ως ένοχη. Τώρα είναι απλά φυλακισμένη. Την ίδια ώρα ένα άλλο «χρυσό» παιδί της περίφημης φαρμακοβιομηχανίας «BALCO», ο Βρετανός Ντουέιν Τσέιμπερς, έπαιρνε και εκείνος την ...κρυάδα του, αφού αγγλικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Δύσκολες ώρες για τα παιδιά της «BALCO», που πλέον φαίνεται να υπομένουν τις συνέπειες από τη χρήση της ουσίας THG. Μιας ουσίας η οποία ήταν εκείνη που κάποτε τους ανέβαζε στο βάθρο των νικητών, προσφέροντας δόξα και χρήμα στους ίδιους, αλλά πολλαπλά περισσότερο και κυρίως στους χορηγούς τους. Μόνο που η περίοδος των παχιών αγελάδων δεν κρατάει αιώνια.... Η πίτα των κερδών δεν μπορεί να ανήκει για πάντα σε κάποιους και έτσι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με την εν λόγω εταιρεία ήρθαν τα πάνω - κάτω για πολλούς... Τα αδιάψευστα στοιχεία για το έργο του Κόντε όλα τα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας του (περίπου από τις αρχές του '90) αποκάλυψαν τη δημιουργία πληθώρας αθλητών ποτισμένων με ουσίες. Κάποιοι μάλιστα μίλησαν για «γενιές των ουσιών». Εκτός της Τζόουνς και του Τσέιμπερς, στη μαύρη λίστα βρέθηκαν ακόμη και οι Τιμ Μοντγκόμερι, Σ. Τζ. Χάντερ, Μάικλ Πάουελ, Τζο Γκριν, Τόνι Κάμπελ και άλλοι. Για όλους αυτούς ο αθλητισμός τελείωσε πρόωρα και με το χειρότερο τρόπο.

Το ...μεγαλείο του σκανδάλου είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, αλλά από την άλλη ήταν και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους αρμόδιους να δημιουργήσουν το άλλοθι ότι το σύστημα λειτουργεί και είναι αμείλικτο ακόμα και με αυτούς που φθάνουν στην κορυφή. Οι τιμωρίες (ποινικές και αθλητικές) των ένοχων αθλητών έδωσε το δικαίωμα σε κάποιους να εκθειάσουν τη σωστή και ομαλή λειτουργία του συστήματος, που έστω και καθυστερημένα (αφού η «BALCO» μεσουρανούσε τουλάχιστον μια δεκαετία) διορθώνει τα κακώς κείμενα.

Αυτά βέβαια όσον αφορά κάποιους αθλητές. Γιατί για άλλους τα πράγματα εξελίχθηκαν κάπως καλύτερα, αφού το ίδιο σύστημα σε μερικές περιπτώσεις επέβαλε άλλου ...είδους διορθώσεις. Οπως σε αυτή του ιδιοκτήτη της «BALCO» Βίκτορ Κόντε, που ήρθε σε συμβιβασμό με το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ και τιμωρήθηκε μόλις με τετράμηνο κατ' οίκον περιορισμό. Μάλιστα, τρία χρόνια μετά ο Κόντε θεωρείται το «καλό μετανιωμένο παιδί» καθώς και πολύτιμος σύμβουλος στην καταπολέμηση του ντόπινγκ αφού μέχρι και στον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ, WADA, αποφάσισαν να τον καλέσουν για να δώσει τα ...φώτα του. Σήμερα μάλιστα κατέχει εταιρεία που παράγει τη σκόνη ΖΜΑ που χρησιμοποιείται στα γυμναστήρια (νόμιμη από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων) και κάνει τρελές πωλήσεις...

Σε μια αποκαλυπτική του δήλωση είχε επισημάνει ότι το σύστημα αντιντόπινγκ θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω από το αντίστοιχο του ντόπινγκ. «Πολύ εύκολα νικάει κανείς τους ελέγχους», είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Και κάποιος που ξέρει τέτοια μυστικά, δε βγαίνει ...ποτέ χαμένος!


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ