Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάρτα σφαγιασμού των παροχών

Η ενιαία Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προοιωνίζεται την αντιμετώπιση των εκρηκτικών λαϊκών αναγκών, αλλά, αντίθετα, σηματοδοτεί νέα επίθεση στις - ήδη υποβαθμισμένες - δημόσιες παροχές Υγείας και στη φαρμακευτική κάλυψη. Τη φαρμακευτική περίθαλψη που ήδη καταρρέει, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να αποπληρώσουν τους φαρμακοποιούς. Οχι μόνο δεν προϊδεάζει για τον εξορθολογισμό των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και το νοικοκύρεμα των οικονομικών των νοσοκομείων -όπως διακηρύσσουν πομπωδώς οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, αλλά και της ανακατανομής των κονδυλίων των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος των επιχειρηματιών Υγείας, αφού πλέον ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας Υγείας εξισώνονται και τυπικά και ουσιαστικά.

Τα μέτρα που θα συνοδεύουν την κάρτα - και θα οριστικοποιηθούν σε δύο μήνες - εκφράζουν το βασικό μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και θα συμπληρώνουν την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Ασφάλιση που έγινε με το νόμο Πετραλιά. Κατηγοριοποιούνται οι ασθένειες με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο γιατρός υποχρεώνεται να προχωρήσει μόνο σε εκείνες τις θεραπείες που έχουν τα πρωτόκολλα και όχι με βάση την επιστημονική κρίση του. Ομαδοποιούνται και τα φάρμακα και ορίζεται ανώτερη τιμή αναφοράς - μέχρι το ύψος της οποίας θα αποζημιώνονται οι άρρωστοι απ' τα Ταμεία, δηλαδή από τα δικά τους χρήματα. Από κει και πέρα θα τα πληρώνουν απ' την τσέπη τους. Αλλά, εκτός απ' την ομαδοποίηση, υπάρχει και ο αποκλεισμός απ' τα πρωτότυπα φάρμακα - που μπορεί να είναι το μέσο υψηλής κερδοφορίας για τις πολυεθνικές αλλά, κατά κανόνα, είναι αναμφισβήτητη η συμβολή τους στην αποκατάσταση και τη βελτίωση της υγείας. Τα λαϊκά στρώματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στα αντίγραφα φάρμακα. Δηλαδή, όταν λήξει η πατέντα των πρωτοτύπων ή - τουλάχιστον - δέκα χρόνια αργότερα από την κυκλοφορία των πρωτοτύπων.

Η Ενιαία Κάρτα αποτελεί εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες, όπως αποτυπώνονται στη λεγόμενη «ανανεωμένη κοινωνική ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα είναι και το εισιτήριο για τη «διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη». Δηλαδή ο ασθενής - πελάτης θα μπορεί να νοσηλευτεί σε όποια χώρα της ΕΕ επιλέξει, θα πληρώνει με τους όρους που ισχύουν στη χώρα της νοσηλείας και θα αποζημιώνεται με τους όρους των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας του. Θα βάζει βαθιά στο χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίζει την υγειά του. Αλλιώς...

Ολο το «πακέτο» θα σημάνει νέα αφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα και ακόμα μεγαλύτερη για τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν μετατραπεί σε υποζύγια των δαπανών Υγείας απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πηγή κερδοφορίας των επιχειρηματιών στην Υγεία. Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, με πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες τις μονάδες σε όλα τα επίπεδα που θα αξιοποιούν τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος ολόκληρου του λαού.

Σ' αυτού του τύπου το σύστημα Υγείας δε χωρά η επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ και καλεί τα λαϊκά στρώματα να την προτάξουν στις διεκδικήσεις τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων και βασικών αναγκών τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ