Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Μια γυναίκα 31 ετών κι ένα νήπιο 2 ετών έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στην κεντρική Γερμανία, ενώ ένας 34χρονος νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα. Τα αίτια της πυρκαγιάς στο κέντρο, στην πόλη Κρόναχ, ακόμη παραμένουν άγνωστα. Κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η φωτιά σε διαμέρισμα του κέντρου εκδηλώθηκε ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονταν αρκετοί αιτούντες άσυλο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 20 αθλητές έχασαν τη ζωή τους και 7 νοσηλεύονται με υποθερμία μετά την απότομη επιδείνωση του καιρού στη διάρκεια ορεινού αγώνα ανώμαλου δρόμου 100 χιλιομέτρων, το περασμένο Σάββατο, στην επαρχία Γκανσού της βορειοδυτικής Κίνας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το μεσημέρι του Σαββάτου, τμήμα της κούρσας που διεξάγεται σε μεγάλο υψόμετρο «επλήγη αιφνιδίως από καταστροφικές μετεωρολογικές συνθήκες», με χαλάζι, παγωμένη βροχή, σφοδρούς ανέμους και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Στα σπίτια τους άρχισαν να επιστρέφουν χτες οι πάνω από 7.000 Κονγκολέζοι που εγκατέλειψαν το Σαββατοκύριακο τις εστίες τους στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Ρουάντα εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο. Η ανατολική κονγκολέζικη πόλη Γκόμα «γλίτωσε» τελικά από τη λάβα του ηφαιστείου που σταμάτησε κοντά στην περιοχή Μπουένε. Κατά τις μετακινήσεις του πληθυσμού σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα 15 άτομα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ ανήγγειλαν προχτές την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε αξιωματούχους της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας που κατηγορούνται πως ενθάρρυναν έκτροπα και βιαιοπραγίες κατά αμάχων στην πρόσφατη ένοπλη σύρραξη στην αιθιοπική βόρεια επαρχία Τιγκράι. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν επίσης να επιβάλουν περιορισμούς «ευρείας κλίμακας» στην οικονομική βοήθεια και τη συνεργασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Αιθιοπία.

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Η επιδείνωση της οικονομίας στο σουλτανάτο του Ομάν και το μπαράζ απολύσεων προκάλεσαν χτες σπάνιες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με ρίψεις δακρυγόνων από αστυνομικούς για τη διάλυση των συγκεντρώσεων στην πόλη Σοχάρ, 200 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, Μουσκάτ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Σάσα Τζόνσον, γνωστό στέλεχος του κινήματος «Black Lives Matter», πυροβολήθηκε την Κυριακή στο νότιο Λονδίνο από αγνώστους στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η ίδια είχε δεχθεί στο παρελθόν πολλές απειλές κατά της ζωής της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ