Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1744 Πεθαίνει ο Σουηδός αστρονόμος Αντερς Κέλσιους, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1840 Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι (έργα του: «Ο Καρυοθραύστης», «Η Λίμνη των Κύκνων», κ.ά.).

1905 Ξεκινά τις εργασίες του το 3ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στο Λονδίνο (25/4 - 10/5/1905), των μπολσεβίκων (στο προηγούμενο Συνέδριο είχε επέλθει η διάσπαση μπολσεβίκων - μενσεβίκων). Το Συνέδριο καθόρισε την πολιτική και την τακτική του κόμματος στην Επανάσταση του 1905 που είχε μόλις ξεσπάσει. Βάση τους ο ηγετικός ρόλος του προλεταριάτου και σκοπός της εξέγερσης το γκρέμισμα του τσαρισμού και η ίδρυση προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης - όργανο της επαναστατικής δημοκρατικής δικτατορίας των εργατών και αγροτών. Οι μενσεβίκοι προχώρησαν σε συνδιάσκεψη, τονίζοντας πως εφόσον η επανάσταση ήταν αστική, καθήκον του προλεταριάτου ήταν να προωθήσει την αστική δημοκρατία και σε καμιά περίπτωση να μην την απειλήσει.

1920 Ο στρατός της Πολωνίας με την ενίσχυση της Αντάντ εισβάλλει στη Σοβιετική Ρωσία. Ο Κόκκινος Στρατός ηττήθηκε. Με τη Συνθήκη Ειρήνης που υπογράφτηκε στη Ρίγα στις 18/3/1921, η Πολωνία κατάφερε να προσαρτήσει τις περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας και Δυτικής Λευκορωσίας.

1934 Το «κόκκινο» Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας και ο δήμαρχος Δ. Παρτσαλίδης σέρνονται για τρίτη φορά στο δικαστήριο (με το «Ιδιώνυμο») μέσα σε ατμόσφαιρα στρατοκρατίας σ' όλη την πόλη. Οι δικαστές καταδίκασαν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Μακέδο, και τέσσερις άλλους δημοτικούς συμβούλους σε δύο χρόνια φυλακή και ένα χρόνο εξορία.

1945 Τα σοβιετικά και αμερικανικά στρατεύματα συναντιόνται στον ποταμό Ελβα.

1945 Αρχίζουν στο Σαν Φρανσίσκο οι εργασίες της Συνδιάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1952 Συνέρχεται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία του Μακάριου η Α' Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση, η οποία ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε την ένωση με την Ελλάδα.

1959 Η Επιτροπή Διεθνών Βραβείων «Λένιν» αποφασίζει την απονομή του στον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη.

1967 Δίνεται στη δημοσιότητα μέσω του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αλήθειας» ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Ας οργανώσουμε παντού την αντίσταση κατά του πραξικοπήματος». Την ίδια μέρα δολοφονείται στον Ιππόδρομο του Φαλήρου από τον ανθυπίλαρχο Κ. Κώτσαρη ο κρατούμενος Παναγιώτης Ελής.

1973 Υστερα από δηλώσεις του Κ. Καραμανλή, που κάλεσε τη χούντα να αποδεχτεί την επιστροφή του βασιλιά και να παραδώσει την εξουσία σε «μια έμπειρη και ισχυρή κυβέρνηση», το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εκδίδει απόφαση όπου τονίζεται πως οι δηλώσεις αυτές σημαίνουν παραχωρήσεις στη χούντα, στην οικονομική ολιγαρχία και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, πως αποβλέπουν όχι στην αλλαγή, αλλά στη μεταμφίεση του δικτατορικού καθεστώτος.

1974 Ξεκινά η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» από το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων» στην Πορτογαλία, που ανέτρεψε τη δικτατορία που διαρκούσε από το 1926. Με τη μαζική είσοδο των λαϊκών μαζών πήρε χαρακτηριστικά λαϊκής επανάστασης.

1982 Δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάληψη της χερσονήσου από το Ισραήλ, το Σινά επιστρέφεται στην Αίγυπτο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ