Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Με αφορμή και τις μέρες των γιορτών, που αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να αγοράσει κάποιος, να δωρίσει βιβλία, προτείνουμε κάποια βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής». Ιδανικά για εφήβους. Εισάγουν και δίνουν απαντήσεις σε κοσμοθεωρητικά ζητήματα. Εργα μεγάλων λογοτεχνών.

Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή «Παιδιά της Αθήνας».

Ιδανικό για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Ο Φωτάκης, η Ρηνούλα, ο Μιχάλης, ο Μπάμπης και άλλα παιδιά αγωνίζονται οργανωμένα μέσα από τα Αετόπουλα και παλεύουν ενάντια στους κατακτητές με κίνδυνο της ζωής τους πολλές φορές. Οι σημερινοί αναγνώστες μπορούν να παραδειγματιστούν από τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση των παιδιών, από την οργάνωση της πάλης τους, την αλληλεγγύη και την αξιοθαύμαστη πειθαρχία τους και να χαρούν αισθητικά ένα κείμενο που είναι γραμμένο με τον ρεαλισμό και το νεανικό πνεύμα του ΕΠΟΝίτη συγγραφέα.

Ιλιν Μ. - Σεγκάλ Ε«Ανθρωπος αυτός ο γίγας».

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε το 1942 και αρχικά προοριζόταν για σχολικό βιβλίο στη Σοβιετική Ενωση. Με εκλαϊκευμένη μορφή δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες να προσεγγίσουν επιστημονικά και φιλοσοφικά διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με ερωτήματα που θέτουν στην ηλικία τους, όπως: Ποια ήταν η απαρχή του κόσμου, ποιος ήταν ο ρόλος του καταμερισμού της εργασίας και της ατομικής ιδιοκτησίας στο διαχωρισμό της κοινωνίας σε τάξεις, ποιος είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την εξέλιξη της κοινωνίας.

Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι «Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι Θεοί και οι Θεές».

Το βιβλίο είναι χρήσιμο για τους νέους εφήβους γιατί με τα επιχειρήματα του αντικρούει τις προκαταλήψεις, τη θρησκοληψία και τις αντιεπιστημονικές ιδεαλιστικές απόψεις, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται όχι σπάνια σε σχολικά βιβλία. Ακόμα βοηθάει να κατανοήσουν οι νέοι πώς χρησιμοποιείται η θρησκευτική μισαλλοδοξία, που σκόπιμα καλλιεργήθηκε από σκοτεινούς κύκλους και συνεχίζει να καλλιεργείται σήμερα από φορείς φασιστικών και ρατσιστικών απόψεων.





Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ