Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Ο βασιλικός σκασμός!

Ο Ισπανός βασιλιάς, όπως ίσως πληροφορηθήκατε, σύντροφοι, σε δημόσια συνδιάσκεψη με τον Ούγκο Τσάβες, είπε με μικρόφωνα ανοιχτά στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας «βούλωσέ το, σκάσε!»... Βαρύγδουπη δήλωση του ...άνακτος, θα μου πείτε, οπότε έκανε το γύρο του κόσμου διά των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Με το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε για να χασκογελάει και το πόπολο, αλλά συνάμα να συνειδητοποιεί πως τα παλάτια δε χαμπαριάζουν όταν κάτι λαϊκοί τύποι σαν τον Τσάβες απειλούν τα συμφέροντά τους και μάλιστα στην ίδια, κυριολεκτικώς, γλώσσα. Ομως, ο καπιταλίστας που πουλάει κι αγοράζει τη μάνα του την ώρα που τη βυζαίνει, πατώντας πάνω σ' αυτήν την, ας πούμε, είδηση βρήκε τρόπο να βγάλει λεφτά από μια βρισιά. Βασιλικός ο σκασμός γιατί να μην πουλήσει, σε καταπατημένα από την υπερκαταναλωτική μπουλντόζα μυαλά, σκέφτηκε.

Ετσι, το εκστομισθέν έγινε «ρινγκ τόουν», δηλαδή ήχος κινητού τηλεφώνου που ακούγεται ή εκτοξεύεται την ώρα που καλείς το κινητό. Πεντακόσιες χιλιάδες Ισπανοί ήδη το αγόρασαν, καταβάλλοντας τα ...«πνευματικά» δικαιώματα στην εταιρεία που είχε την ιδέα να εμπορευτεί τη βασιλική απρέπεια. Χρυσωρυχείο το βρωμόστομα. Και καπάκι, με το αζημίωτο, γίνεται και μαύρη πολιτική προπαγάνδα, καθώς το «ρινγκ τόουν» εξήχθη στη Βενεζουέλα κι έγινε ...αγαπημένος ήχος της φιλελεύθερης αντι-Τσάβες αντιπολίτευσης.

Σε μια εποχή που η επικοινωνιακή επικυριαρχία της αστικής τάξης προσπαθεί κι ενίοτε τα καταφέρνει να ξεγελάει τις λαϊκές μάζες εξωραΐζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα και αξιοποιώντας τα κτήνη, αυτή η ...μοδάτη και φαινομενικά «ανώδυνη» εκμετάλλευση μιας βρισιάς τραβάει την κουρτίνα μπροστά απ' τ' αποχαυνωμένα βλέφαρα και του τελευταίου εργαζόμενου, του παγιδευμένου σ' έναν απάνθρωπο καταναλωτισμό.

Το πρόβλημα δεν είναι βεβαίως η έμπνευση του καπιταλίστα της ψηφιακής τεχνολογικώς προηγμένης εποχής μας. Ούτε η παρεκτροπή του Ισπανού βασιλιά από το ανακτορικό πρωτόκολλο, που δε γίνεται επειδή βρέθηκε σε ...«ανθρώπινη» στιγμή να συγχυστεί, αλλά γιατί ως μελετημένο ρίσκο, είχε στόχο και μέθοδο που συμπεριλάμβανε και την εμπορία της βρισιάς. Δείχνει το βασιλιά ως κοινό θνητό, άμεσο και ...δημοκρατικό τόσο ώστε να εκτίθεται άφοβα.

Η μέθοδος επελέγη ακριβώς επειδή κάποιος, εκφραστής του αποικιοκρατικού δυτικού κατεστημένου, έπρεπε να αντιμετωπίσει τον γνωστό για την αντικαπιταλιστική κι αντικομφορμίστικη αθυροστομία του, Τσάβες, βάζοντάς τον στη ...θέση του. Την ίδια που έβαλαν με φωτιά και μαχαίρι οι Ισπανοί κατακτητές τους Ινδιάνους της Ν. Αμερικής.

Απλώς ο βασιλιάς έχει την ανωτερότητα να μη ζητήσει ποσοστά από την εταιρεία πώλησης ήχων κινητών για τη βρισιά του. Χάρισε δηλαδή στους υπηκόους του τα ...κέρδη με το επικοινωνιακό αζημίωτο.

Τους βουλώνεις ή δεν τους βουλώνεις ύστερα μ' ένα διαρκές αταλάντευτο «ρινγκ τόουν» που επιμένει ως τη νίκη: No passaran. Το πρόβλημα της είδησης είναι οι αγοραστές της βρισιάς. Αυτοί πρέπει ν' αλλάξουν αυτιά κι όχι κινητά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ