Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KITO.- Το 20% των αναποφάσιστων θα κρίνει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών του Εκουαδόρ, καθώς, βάσει των δημοσκοπήσεων, ο πολυεκατομμυριούχος και εκλεκτός της Ουάσιγκτον Αλβαρο Νομπόα έχει βραχεία κεφαλή (52%) έναντι του έτερου διεκδικητή του προεδρικού θώκου Ραφαέλ Κορέα (48%), ενώ το περιθώριο λάθους είναι ±3%.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.- Πανικός χθες στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, όταν ο Μάικλ Στόουν, ένα από τα πλέον γνωστά μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης των Προτεσταντών, τοποθέτησε έξι βόμβες και «πιάστηκε» όταν πέταξε πακέτο εναντίον των αστυνομικών φωνάζοντας ότι είναι βόμβα. Η συνεδρίαση διεκόπη, ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη συνεδρίαση με θέμα την αυτοδιοίκηση της περιοχής, καθώς χθες, όλως τυχαίως, έληγε το τελεσίγραφο της ιρλανδικής και βρετανικής κυβέρνησης για το σχηματισμό κυβέρνησης.

ΚΙΓΚΑΛΙ.- Τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τη Γαλλία αποφάσισε χτες η κυβέρνηση του Προέδρου της Ρουάντας Πολ Καγκάμε, μετά την απόφαση Γάλλου δικαστή να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά επτά στενών συμβούλων του προέδρου για εμπλοκή στη δολοφονία των Προέδρων Ρουάντας - Μπουρούντι που έδωσε το έναυσμα για τη γενοκτονία του '94 στη Ρουάντα...

ΓΕΝΕΥΗ.- Ο σουδανικός στρατός εξαπέλυσε στις 11 του μήνα «εσκεμμένη επίθεση» εναντίον αμάχων στο Σουδάν, στην πόλη Σίρμπα του δυτικού Νταρφούρ με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 11 αμάχων, τον τραυματισμό οκτώ και εμπρησμούς σε 100 κατοικίες, κατήγγειλε χτες εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Ερευνητές της ΛΔ Κονγκό και της αποστολής του ΟΗΕ ανακάλυψαν τρεις μαζικούς τάφους με τουλάχιστον 30 πτώματα - ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα - σε στρατόπεδο της βορειοανατολικής επαρχίας της χώρας, Ιτούρι. Οι έρευνες έγιναν μετά από καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων πως ο κογκολέζικος στρατός σκότωσε δεκάδες αμάχους πριν δύο μήνες στην περιοχή Μπάβι.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ο πρώην Ρώσος πράκτορας, Αλεξάντρ Λιτβινένκο, που πέθανε στο Λονδίνο αργά το βράδυ της Πέμπτης, δηλητηριάστηκε με τη ραδιενεργό ουσία «polonium - 210», ανακοινώθηκε χτες από τη βρετανική κυβέρνηση. Στην τελευταία δήλωσή του, ο Α. Λιτβινένκο κατηγόρησε τον «βάρβαρο και αδίστακτο» Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν για την επίθεση, ενώ ο τελευταίος αφού αποκάλεσε το θάνατο του πρώην πράκτορα μια τραγωδία, αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι οι αντίπαλοί του χρησιμοποιούν το θάνατο του Ρώσου πράκτορα για πολιτικούς σκοπούς.

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.- Ενας λοχίας των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας και τρεις αντάρτες του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε μάχες στην επαρχία Σιρνάκ στην Ανατολία, ανακοίνωσε χθες ο κυβερνήτης του Ντιάρμπακιρ, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

ΤΑΪΠΕΪ.- Απέτυχε για τρίτη φορά η απόπειρα της αντιπολίτευσης να διοργανωθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της αποπομπής του Προέδρου της Ταϊβάν, Τσεν Σούι-μπιαν, σύμφωνα με το Ρόιτερς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ