Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Γοργοπόταμος

Γοργοπόταμος! Μια λέξη μοναχά, αστραφτερή και αχτιδοβόλα, που θα μείνει στους αιώνες, σύμβολο και δόξα αθάνατη της Εθνικής μας Αντίστασης (1941-1944), εναντίον των δυνάμεων του φασιστικού άξονα.

Προχτές, την Κυριακή, 23 του Νοέμβρη, ανέβηκαν εκεί επιζώντες μαχητές και μαχήτριες του μεγάλου έπους, αλλά και αγωνιστές και αγωνίστριες νεότερων γενιών της δημοκρατίας και της ειρήνης, του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, των Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, χιλιάδες πατριώτες και δημοκράτες, να τιμήσουν το ιστορικό γεγονός της ανατίναξης της γέφυρας και να του δώσουν το νόημα που του πρέπει.

Στο Γοργοπόταμο θα ανεβεί, σε λίγες μέρες, και το «επίσημο κράτος», να «τιμήσει» το γεγονός της ανατίναξης της Γέφυρας, παρέα με τους κυβερνητικούς παρατρεχάμενους της ΠΟΑΕΑ, αλλά και με τους ΠΑΟτζήδες και τους Τσαουσαντώνηδες, δοσίλογους και συνεργάτες των κατακτητών, τους οποίους το μεταβαρκιζιανό κράτος αναγόρευσε σε ...«αντιστασιακούς». Θα ανεβούν, να επαναλάβουν αυτό που μετέδωσε, το πρωί της 26ης του Νοέμβρη του 1942, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου: «Αγγλοι σαμποτέρ, με τη συνεργασία του στρατηγού Ζέρβα, ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου» (!!!). Ομως, σήμερα, όλος ο κόσμος ξέρει ποιοι γκρέμισαν τη Γέφυρα του Γοργοπόταμου. Ο ίδιος ο Αγγλος Γουντχάουζ, αρχηγός, ουσιαστικά, της αγγλικής στρατιωτικής αποστολής, παραδέχτηκε, αργότερα, ότι «χωρίς τον Αρη η επιχείρηση του Γοργοπόταμου δε θα πετύχαινε». Και πραγματικά, ενώ οι μαχητές του ΕΛΑΣ, εφαρμόζοντας στην εντέλεια το επιτελικό σχέδιο του Βελουχιώτη, εξουδετέρωσαν, μέσα σε 18 λεπτά, την αντίσταση του εχθρού, στο νότιο βάθρο της Γέφυρας, οι αντάρτες του Ζέρβα, στο βόρειο, απέτυχαν, και άρχισαν να υποχωρούν. Χρειάστηκε, στην κρίσιμη στιγμή, να ρίξει Αρης την εφεδρεία του στη μάχη, για να εξουδετερωθεί και εκεί η αντίσταση, και να γίνει η ανατίναξη.

Η ιστορική αλήθεια, επομένως, είναι μία, και κανένας διαστρεβλωτής και παραχαράχτης της Ιστορίας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου είναι έργο, κυρίως, των παλικαριών του ΕΛΑΣ και του αθάνατου αρχηγού τους, του Αρη Βελουχιώτη.

Αν δεν υπήρχαν τότε εκείνα τα παλικάρια, Γοργοπόταμο δε θα είχαμε εμείς σήμερα, να τιμούμε και να δοξάζουμε.

Εκεί, λοιπόν, στον ιστορικό και καθαγιασμένο με το αίμα των ηρώων και μαρτύρων μας τόπο, γιορτάστηκε, προχτές, η 61η επέτειος της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, από τους πραγματικούς εκφραστές και συνεχιστές του έργου του μεγάλου ΕΑΜ, με το πραγματικό της νόημα και περιεχόμενο. Και αντήχησαν, για μια ακόμα φορά, στα απόγκρεμα φαράγγια του Γοργοπόταμου, τα αθάνατα τραγούδια του αγώνα μας και η στεντόρεια φωνή της λαϊκής Μούσας: «Χτύπα καημένη Λευτεριά, γαλανομάτα, χτύπα!/ του μαύρου δράκου την καρδιά, με το σπαθί σου τρύπα./ Χτυπάτε, αντάρτες του ΕΛΑΣ, παιδιά του Βελουχιώτη/ Συντρίψτε τ' άνομα σκυλιά, το φασισμό γκρεμίστε./ Κι ας το ακούσουν οι λαοί σ' όλη την οικουμένη, πως οι Γραικοί δεν προσκυνούν, δε ζούνε σκλαβωμένοι».


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ