Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Οι ταινίες της βδομάδας

«Οικογενειακή Ευτυχία Α.Ε.» (2019) του Werner Herzog

Η ταινία θίγει ένα φαινόμενο του σαπισμένου καπιταλισμού, τις κοινωνικές σχέσεις που αντιμετωπίζονται κυριολεκτικά σαν εμπόρευμα. H «Family Romance, LLC» είναι υπαρκτή επιχείρηση στην Ιαπωνία, που ενοικιάζει ηθοποιούς, έναντι αδρής αμοιβής, ώστε να υποδυθούν την οικογένεια, τους φίλους, τους γνωστούς μέχρι και το alter ego του πελάτη. Ο Yuichi Ishii, που παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι ο εμπνευστής και διευθυντής της εταιρείας, η οποία μετράει ήδη 9 χρόνια λειτουργίας.

Ο Χέρτζογκ είναι γνωστός για την ιδιότυπη κινηματογράφηση και τα θέματα που επιλέγει. Αν και η συγκεκριμένη ταινία ανήκει στη μυθοπλασία, τεχνικά την αντιμετωπίζει ως ντοκιμαντέρ, με φυσικό φωτισμό και κάμερα στο χέρι, αλλά δυστυχώς με πολύ αργούς ρυθμούς. Παρότι το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον για την πληροφορία που δίνει, ο τρόπος αντιμετώπισής του το αποδυναμώνει.

***

«Συνώνυμα» (2019) του Nadav Lapid

Η υπαρξιακή περιπλάνηση ενός νέου ανθρώπου, που μετά την τρίχρονη θητεία του στον ισραηλινό στρατό αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Γαλλία απεκδυόμενος τη γλώσσα και την πατρίδα του, αναζητώντας πεισματικά μια καινούργια ταυτότητα. Οι ρίζες του δεν αλλάζουν όμως, όσο κι αν προσπαθεί, κι αυτό αποτυπώνεται στη σχεδόν αυτοβιογραφική ταινία του Λαπίντ, που δεν ακουμπάει στην ουσία της, την πολιτική κατάσταση του Ισραήλ. Αν μη τι άλλο, θα αρκούσε ένας χάρτης της Μέσης Ανατολής για να δικαιολογηθούν όλα τα συνώνυμα που χρησιμοποιεί ο ήρωας περιγράφοντάς το. Αλλά, όπως φαίνεται, δεν αποτελεί πρόθεση του σκηνοθέτη να θίξει καμιά τέτοια πτυχή κι έτσι αντιμετωπίζει το θέμα του με μια επιτηδευμένη αφέλεια. H Παλαιστίνη πόσα συνώνυμα να έχει άραγε...;


Η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2019.

***

«Κρατικά Μυστικά» (2019) του Gavin Hood

Η ταινία στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα. Το 2003, η μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής κυβέρνησης Κάθριν Γκαν διέρρευσε στον «The Observer» ένα απόρρητο υπόμνημα των αμερικανικών αρχών που ζητούσε από τις βρετανικές υπηρεσίες να κατασκοπεύσουν άλλα κράτη - μέλη του ΟΗΕ, με σκοπό να εκβιάσουν μία θετική ψήφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ήδη προαποφασισμένη εισβολή Αμερικανών και Βρετανών στο Ιράκ. Η Γκαν κατηγορήθηκε για παράβαση του νόμου περί επίσημων κρατικών μυστικών και οδηγήθηκε σε δίκη. Η υπόθεση ξεσήκωσε διεθνείς αντιδράσεις μέσα στην ήδη υπάρχουσα διεθνή κατακραυγή των λαών για το αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού. Αποτυπώνονται τα ψέματα, τα παζάρια, οι εκβιασμοί και η χειραγώγηση των λαών για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. Την ίδια στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ τέτοιες αποκαλύψεις.

Ωραίες ερμηνείες, σκοτεινή ατμόσφαιρα στη φωτογραφία για κλασικό καλό βρετανικό σινεμά. Αναμφισβήτητα η πιο ενδιαφέρουσα ταινία της βδομάδας.


Π. Α.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ