Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Την ολοκλήρωση δύο επιχειρήσεων των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν και διήρκεσαν 10 μέρες εναντίον του δικτύου «Χάκανι», των Ταλιμπάν, ανακοίνωσαν οι κατοχικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκειά τους σκοτώθηκαν 200 μαχητές, χωρίς ωστόσο τα στοιχεία να επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητη πηγή με σοβαρό ενδεχόμενο μεταξύ των νεκρών να είναι και άμαχοι.

ΣΑΝΑ'Α.-- Στο χείλος τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής βρίσκεται η Υεμένη, προειδοποίησαν χτες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι παρατεταμένες πολιτικές ταραχές έχουν καταστήσει ακόμη δυσκολότερη την προμήθεια τροφής, με αποτέλεσμα το 1/3 των 24 εκατομμυρίων κατοίκων να υποφέρει από σοβαρό υποσιτισμό, ενώ πλέον του 50% των παιδιών κάτω των 5 ετών να πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό. Ο ΟΗΕ υποστήριξε ότι η Υεμένη κινδυνεύει να μετατραπεί σε Σομαλία του αραβικού κόσμου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Την απογοήτευσή του «για την απώλεια ευκαιριών συνεργασίας λόγω της ευθυγράμμισης της ΕΕ με τις έωλες κατηγορίες των ΗΠΑ περί δήθεν εμπλοκής του Ιράν σε συνωμοσία δολοφονίας του Σαουδάραβα πρέσβη στην Ουάσιγκτον» εξέφρασε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μετά το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων άλλων πέντε Ιρανών αξιωματούχων για τη συγκεκριμένη υπόθεση από τις Βρυξέλλες.

ΡΙΑΝΤ.-- Μια ιδιαίτερα σκληρή κούρσα διαδοχής, η οποία θα επηρεάσει τόσο την εσωτερική κατάσταση όσο και τις σχέσεις της Σ. Αραβίας με τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες πυροδότησε ο θάνατος του πρίγκιπα διαδόχου Σουλτάν, και μάλιστα σε μια στιγμή που ο βασιλιάς Αμπντουλάχ έχει σειρά προβλημάτων υγείας.

TΖΑΚΑΡΤΑ.-- Συνάντηση με τον Ινδονήσιο ομόλογό του είχε προχτές στο Μπαλί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, όπου συζήτησαν το ενδεχόμενο σύσφιξης των διμερών στρατιωτικών σχέσεων, που έχουν παγώσει εδώ και περίπου μία δεκαετία με αφορμή τις καταγγελίες για εγκλήματα σε βάρος του ινδονησιακού στρατού.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που έχουν στήσει Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ένοπλων αποστολών ΝΑΤΟ και ΕΕ, κατά την προχτεσινή συνάντησή τους με τον Σέρβο Πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς. Παράλληλα, η Αλβανία ενέκρινε συμφωνία με την κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών για την... κοινή διπλωματική και προξενική εκπροσώπηση Τιράνων και Πρίστινας στο εξωτερικό με πρόσχημα την εξοικονόμηση χρημάτων!

ΛΑ ΠΑΣ.-- Οριστικά στα αζήτητα πέταξε ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, το σχέδιο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου που θα ενώσει τη Βραζιλία με λιμάνια του Ειρηνικού στη Χιλή και το Περού, και το οποίο διαπερνούσε τις περιοχές των ιθαγενών στο πάρκο TIPNIS. Η οριστική απόφαση έπεται των κινητοποιήσεων των ιθαγενών, εντούτοις οι ίδιοι τονίζουν ότι η κίνηση Μοράλες «αποτελεί θετικό σημάδι» αλλά υπάρχουν ακόμη 15 αιτήματά τους που αναμένουν ανταπόκριση.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Νέο γύρο κινητοποιήσεων ανακοίνωσε το φοιτητικό κίνημα της Χιλής με διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγο στις 5 Νοέμβρη και ακολουθούν το Βαλπαράισο στις 8 Νοέμβρη και άλλες πόλεις.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Τουλάχιστον 130 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε διαδήλωση της ομάδας Occupy Chicago την Κυριακή στο Πάρκο Γκραντ και ήταν η δεύτερη μαζική επιχείρηση συλλήψεων διαδηλωτών μέσα στη βδομάδα, που διέταξε ο δήμαρχος, Εμανουέλ Ραμ. Συλλήψεις επίσης έγιναν στη Φιλαδέλφεια στη Νέα Υόρκη, στην Τάμπα της Φλόριδα, στο Σινσινάτι, κ.α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ