Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανδαισία ρωσικού χορού

Συνάντηση ...κορυφής απόψε στο Ηρώδειο, στην παράσταση «Τα αστέρια των Μπολσόι - Μαριίνσκι λάμπουν κάτω απ' την Ακρόπολη», με τη συμμετοχή σπουδαίων χορευτών των δύο μεγαλύτερων μπαλέτων της Ρωσίας. Οι υπέροχοι Ιλζε Λιέπα και Μαρκ Περετόκιν, μαζί με ακόμη δεκατέσσερις Ρώσους σολίστες και με 10μελές corps de ballet του θεάτρου Μπολσόι θα παρουσιάσουν χορογραφίες των αθάνατων κλασικών Πετιπά, Περώ και Κοραλί, των μεταγενέστερων Φόκιν, Γκόρσκι και Λαβρόφσκι, αλλά και των σύγχρονων Γκριγκορόβιτς, Αλόνσο, ΜακΜίλαν και Μπεζάρ. Ταλέντο, άρτια τεχνική και μοναδική δεξιοτεχνία είναι τα στοιχεία μιας παράστασης πλημμυρισμένης από τη μουσική των Τσαϊκόφσκι, Πιατσόλα, Προκόφιεφ, Μπιζέ, Σοστακόβιτς, Μάλερ... Η Ραϋμόντα θα «συναντήσει» την Κάρμεν, η Ζιζέλ τη Σεχραζάντ, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα τον Κουρσάρο και τη Μανόν... Ενα «ταξίδι» από τη «Λίμνη των Κύκνων» και τον «Δον Κιχώτη», στο «Χρυσό Αιώνα» και στο «Τάνγκο». Από το «Αντατζέτο» του Μάλερ στη «Θάλασσα» του δικού μας Δ. Αράπη (σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα) και από την «Κόρη του Φαραώ» στον «Γερανό» των Ετό και Γιαμαγκούτσι.

Σολίστ είναι οι Farukh Ruzimatov, Sergei Philin, Dmitrij Gudanov, Eugene Ivanchenko, Mark Peretokin, Ajdar Akhmetov, Dmitry Zababurin, Gennadij Yanin, Andrey Evdokimov, Diana Vishneva, Ilze Liepa, Tatiana Tchernobrovkina, Lilia Mousavarova, Nadezhda Gracheva, Anna Antonicheva, Ksenia Tsareva.

Κυριακή 24/9
  • Φ. Γκ. Λόρκα
    Φ. Γκ. Λόρκα
    Το Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων ανεβάζει στο Θέατρο Πέτρας (9μ.μ.), στην Πετρούπολη, το έργο «Μαύρη Κωμωδία» του Πίτερ Σέφερ. Είσοδος ελεύθερη.
  • Με τη συμμετοχή γνωστών χορωδιών πραγματοποιείται στο Κηποθέατρο Παπάγου (8.30μ.μ.), το «10ο Φεστιβάλ Χορωδιών». Είσοδος ελεύθερη.
  • Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Ηλιούπολης παρουσιάζει την παράσταση «Ηλέκτρα - στη βουή του μύθου», σε σκηνοθεσία Χρήστου Φουστέρη, στις 8.30μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους «Δ. Κιντής». Είσοδος ελεύθερη.
Δευτέρα 25/9
  • Ξεκινά η Εβδομάδα «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» στη Στοά του Βιβλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη δολοφονία του μεγάλου Ισπανού ποιητή. Παράλληλα με την έκθεση βιβλίου και θεατρικού υλικού, φωτογραφιών, αφισών κ.ά., που παραχώρησε το Θεατρικό Μουσείο Αθηνών, σήμερα πραγματοποιείται στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Οι μεταφράσεις έργων του Φ. Γκαρθία Λόρκα στα ελληνικά».
  • Εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στο χώρο τέχνης «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτωρίας), έκθεση φωτογραφίας της Τατιάνας Κάσσαρη. Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών με ποικίλη θεματογραφία αλλά και ποικιλία τεχνικών και μέσων.
  • Αφιερωμένη στον μεγάλο Μικρασιάτη συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του, είναι η συναυλία του Μπάμπη Τσέρτου, στις 9.30μ.μ., στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24). Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η οικογένεια του συνθέτη και ο συγγραφέας του βιβλίου «Μιχάλης Σουγιούλ, ας ερχόσουν για λίγο» Γιώργος Τσάμπρας. Για τον συνθέτη θα μιλήσει η κόρη του, Ηρώ Σουγιούλ.
  • «Και τελικά;» τιτλοφορείται η θεατρική παράσταση της θεατρικής ομάδας «Εμμετρον», που ανεβαίνει σήμερα και αύριο (9μ.μ.), στο Θέατρο Πέτρας. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Πλούτος» από το Θέατρο «Αθήναιον»
    «Πλούτος» από το Θέατρο «Αθήναιον»
    Η Ελένη Τσαλιγοπούλου δίνει συναυλία στο Αλσος Νέας Σμύρνης. Μαζί της η Ανδριάνα Μπάμπαλη και η Ραλλία Χρηστίδου.
  • Ο Πασχάλης Τερζής δίνει συναυλία, στο Θέατρο Γης, στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από την Γιάννα Τερζή. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Αγιος Στυλιανός».
Τρίτη 26/9
  • Συνεχίζεται στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), η έκθεση έργων ζωγραφικής του Κώστα Σιαφάκα.
  • Οι λυρικοί καλλιτέχνες Βίκυ Γκόνου, Σοφία Μιχαηλίδου, Γιώτα Οικονομίδου, Βασίλης και Γιάννης Φακίτσας παρουσιάζουν ένα κλασικό και ελαφρό πρόγραμμα, στο Κηποθέατρο Παπάγου (8.45μ.μ.). Τους συνοδεύουν το κουαρτέτο εγχόρδων της Νίνας Πατρικίδου και οι Χρύσανθος Αλισάφης και Γιώργος Μπελώνης. Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη 27/9
  • Αναδρομική έκθεση του Δημοσθένη Σκουλάκη εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στο Μουσείο «Φρυσίρα» (Μονής Αστερίου 3 και 7 και Κυδαθηναίων, Πλάκα). Επιμέλεια έκθεσης: Μάρθα Χαλικιά.
  • Συναυλία του Κώστα Χατζή στο Κηποθέατρο Παπάγου (9μ.μ.).
Πέμπτη 28/9
  • Το Θέατρο «Αθήναιον» παρουσιάζει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, στο Κηποθέατρο Παπάγου (9μ.μ.), σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, ο οποίος και πρωταγωνιστεί με τους Σωτήρη Μουστάκα, Γιώργο Κωνσταντίνου κ.ά.
  • Εργο του Κ. Σιαφάκα
    Εργο του Κ. Σιαφάκα
    Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής, (Αμερικής 13), παρουσιάζεται από σήμερα η δουλιά του Στέφανου Ζαννή με τίτλο «Η μυστηριώδης νήσος του Ιουλίου Βερν». Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια και προσχέδια για την εικονογράφηση του βιβλίου του Ιουλίου Βερν, στην επανέκδοση (2006) από την «Εστία» (μετάφραση Κωνσταντίνου Τσιρόπουλου).
  • Εργα της «σμυρναίικης» σχολής του ρεμπέτικου παρουσιάζουν οι Ευγένιος Βούλγαρης, Δημήτρης Μυστακίδης, Μπάμπης Παπαδόπουλος και Απόστολος Τσαρδάκας, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, στο πλαίσιο του κύκλου «Δρόμοι της Θάλασσας».
  • Τραγούδια και ανησυχίες ξεδιπλώνουν οι «Graviton», στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3).
Παρασκευή 29/9
  • Εκθεση έργων του Μανώλη Ζαχαριουδάκη εγκαινιάζεται (8.30μ.μ.) στην γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π.Π. Γερμανού 5, Θεσσαλονίκη).
  • Ενα αφιέρωμα σε τραγούδια που έγραψαν μια... χαμογελαστή ιστορία παρουσιάζει ο Γιάννης Λογοθέτης (ΛοΓό), στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22 - Πλάκα, τηλ: 210 3241.610). Μαζί του μέχρι και την Κυριακή οι Βαγγέλης Γερμανός, «Ημισκούμπρια» και Μανώλης Μητσιάς.
Σάββατο 30/9
  • Η Ορχήστρα των Χρωμάτων δίνει συναυλία στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς 138) με έργα Ραβέλ, Γ. Σισιλιάνου, Θ. Αντωνίου και Berio και σολίστ τις Μαργαρίτα Συγγενιώτου και Χριστίνα Γιαννακοπούλου. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.
  • Στο Κατράκειο (9μ.μ.), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι» δίνει συναυλία ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.
  • «Η κλοπή της ιστορίας» τιτλοφορείται η έκθεση για την αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα, την Κύπρο και τον κόσμο που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς 138). Διάρκεια μέχρι 22/10.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ