Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάρτι Αχτισαάρι

Σε ρόλο ενός κατά παραγγελίαν σεναριογράφου και σκηνοθέτη των, προδιαγεγραμμένης απόφασης, συνομιλιών της Βιέννης συνεχίζει ακάθεκτα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι. Παίρνοντας στα μέσα της βδομάδας το πράσινο φως από την «Ομάδα Επαφής» για το Κοσσυφοπέδιο, ανέλαβε να συντάξει μέχρι το τέλος του έτους ένα λεπτομερές σχέδιο, που υποτίθεται πως θα διευθετήσει «μια για πάντα»(;) το καθεστώς της επαρχίας που τελεί υπό ΝΑΤΟική κατοχή εδώ και επτά χρόνια.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο Αχτισαάρι δε θα κοπιάσει για να κάνει τη βρώμικη δουλιά «ανασύνταξης» των συνόρων στα Βαλκάνια... Ξέρει, από καιρό, τη συνταγή. Το μόνον που απομένει είναι να βάλει τα υλικά στις «σωστές αναλογίες» για να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις «ανεξαρτησίας» στους Κοσσοβάρους Αλβανούς και «διατήρησης» των δεσμών του Βελιγραδίου με τις σερβικές κοινότητες του προτεκτοράτου.

Επί της ουσίας, δηλαδή, έχει αναλάβει να σχεδιάσει το νέο καθεστώς του προτεκτοράτου στα πατρόν των δυνάμεων που βομβάρδισαν την πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πολιτική κηδεμονία της περιοχής από την ΕΕ και η στρατιωτική από το ΝΑΤΟ. Εντούτοις, η «λεπτομέρεια» που ξεχνούν ο Αχτισαάρι και η «Ομάδα Επαφής» είναι ο λαός του Κοσσυφοπεδίου. Ενας λαός, που δε θα δει τις καλύτερες μέρες που τόσο περιμένει μέσα απ' τις αλυσίδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...


Δ.Ο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ