Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΕΑΜ 65 ΧΡΟΝΙΑ

(στο προσκήνιο οι λαϊκές δυνάμεις)

ΣΤΑ Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, μας προσκαλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) την ερχόμενη Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη, το απόγευμα ώρα 6 μ.μ. για να τιμήσουμε, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

ΣΤΗΝ καρδιά της Αθήνας, εκεί που τα νιάτα της Ελλάδας στα μαύρα εκείνα χρόνια της χιτλεροφασιστικής σκλαβιάς πάλεψαν τον ξένο καταχτητή για τη ζωή και τη λευτεριά.

ΚΑΙ δεν μπορείς βέβαια να μη θυμηθείς πως απέναντί σου, μόλις περάσεις την είσοδο του Πανεπιστημίου, σε μια μαρμάρινη στήλη είναι καταγραμμένη η λεβεντιά και η θυσία της Σπουδάζουσας, μια εκατοντάδα ονόματα.

ΟΛΟΙ τους σύντροφοι, μορφές αγαπημένες. Με το δισάκι στον ώμο πάντα ο Αριστείδης της Νομικής, ο Γιάννης από το Παγκράτι, ο λεπτοκαμωμένος Κωστάκης Ρέππας, ο Λυκούργος της ΟΚΝΕ (Θ. Δούνιας). Δίπλα μας ο Μ. Κωνσταντινίδης, ο πρώτος νεκρός φοιτητής του Αγώνα μας. Ολοι τους παρόντες πρωτοπανηγυριώτες μαζί μας με της νιότης τη χρυσή πανοπλία.

ΤΡΕΧΕΙΣ σ' αυτά τα μακρινά, τα μεγάλα και δοξασμένα χρόνια όταν στις 27 του Σεπτέμβρη 1941 έφτανε η είδηση της ελπίδας, πως είχε ιδρυθεί το «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο», το ΕΑΜ. Εξήντα πέντε χρόνια μας χωρίζουν από τότε, που αντηχούσε εκείνο το φλογερό εγερτήριο σάλπισμα, που το χάραξε για να μείνει πάντα στην Ιστορία ο μεγάλος δάσκαλος, αγωνιστής και διανοητής, ο Δημήτρης Γληνός.

ΟΧΙ. Δεν υπάρχει συμβιβασμός και μοιρολατρική αποδοχή της σκλαβιάς. Ενας και μόνος δρόμος ανοίγεται μπροστά μας, ο δρόμος της ενεργητικής Αντίστασης. Αντίσταση ενεργητική, ο δρόμος του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Παλλαϊκός αγώνας για την κατάχτηση την οριστική της λευτεριάς. Αυτή είναι η ηρωική διάθεση του ελληνικού λαού. Η αγωνία του ελληνικού λαού, που θέλει να ζήσει και θα ζήσει. Που θα παλέψει όλος μαζί ενωμένος, θα παλέψει και θα νικήσει.

ΚΙ Ο παλλαϊκός αγώνας άρχισε, φούντωσε, αγκάλιασε όλη την Ελλάδα. Ο λαός μας δε λογάριασε θυσίες, τεράστιες θυσίες σ' όλα και πάνω απ' όλα σε ανθρώπινες ζωές. Η χώρα μας που εκείνο τον καιρό δεν έφθανε τα 8.000.000, έδωσε στον αντιφασιστικό αγώνα πάνω από 600.000 νεκρούς, νούμερο, που συγκριτικά με τον πληθυσμό είναι πολύ μεγάλο.

ΠΕΝΤΕ μήνες χρειάστηκαν για να φτάσει η ιστορική στιγμή της ίδρυσης του ΕΑΜ κι αυτό εξαιτίας του καιροσκοπισμού που κράτησαν σ' εκείνη την κρίσιμη περίοδο και στις συνεχείς και επίμονες προσκλήσεις του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων, που με τις προτάσεις τους απέδειχναν ότι πραγματικά ζητούσαν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ «παλαιός πολιτικός κόσμος» παρουσίασε, τότε, την αποσυνθετική του κρίση και χρεοκοπία του σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Το μοναρχικό στρατόπεδο τροφοδότησε την Κατοχή με στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη όπως τους Τσολάκογλου, Μπάκο, Ράλλη, Λογοθετόπουλο, Ταβουλάρη, Τουρκοβασίλη. Το άλλο στρατόπεδο, το λεγόμενο «δημοκρατικό», βρήκε τρόπο να στηρίζει τις προδοτικές κυβερνήσεις της Κατοχής με στελέχη του (Γονατάς), τη σύσταση των γενιτσαρικών ταγμάτων ασφαλείας. Αιώνιο στίγμα θα είναι για πάντα το τηλεγράφημα διαμαρτυρίας όλων των αστικών κομμάτων στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, για την αποδοκιμασία των ταγμάτων ασφαλείας. Υπερασπιστές των γερμανοτσολιάδων!!!

ΜΠΡΟΣΤΑ σ' αυτή την κατάσταση, δεν υπήρχε άλλη λύση παρά να βγουν στο προσκήνιο οι καθαυτό λαϊκές δυνάμεις. Ετσι η υπόθεση του Εθνους και της δημοκρατίας πέρασε στα χέρια του ίδιου του λαού. Η Εθνική Αντίσταση, η ΕΑΜική, κάλεσε σε συναγερμό ό,τι καλύτερο και πιο αποφασιστικό είχε τότε η Ελλάδα. Μπροστάρηδες οι κομμουνιστές, οι εργάτες, οι πρωτοπόροι διανοούμενοι, έφεδροι και μόνιμοι αξιωματικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, αγρότες. Στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού πέρασαν μιάμιση δωδεκάδα στρατηγοί και πολλές εκατοντάδες δημοκρατικοί αξιωματικοί. Παρόντες ηρωικά επίσης κληρικοί με μητροπολίτες επικεφαλής.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΑΜική Αντίσταση αγκάλιασε όλη τη χώρα. Πολύ πριν φτάσει το τέλος της Κατοχής, είχαν λευτερωθεί σχεδόν μεγάλες περιοχές, ακόμη και συνοικισμοί στις μεγάλες πόλεις.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ κόσμος του ΕΑΜ, αυτός που διάβηκε από θύελλες και δοκιμασίες αμέτρητες. Η βάτος η φλεγομένη και μηδέποτε καιομένη. Που και σήμερα περήφανη, ορθή, είναι παρούσα στους νέους αγώνες. Στους δικούς μας αγώνες, στους αγώνες του κόσμου: κοντά στην Κούβα, στο Λίβανο και την Παλαιστίνη, σε κάθε σημείο της γης που οι γκάνγκστερ, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές κάθε τόσο εξαπολύουν τον όλεθρο.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ παρόντες και σήμερα με την πείρα και το κουράγιο τους στη μεγάλη μάχη των δημοτικών εκλογών. Με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ