Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Συστηματοποιείται το φακέλωμα από κράτος και επιχειρηματικούς ομίλους

Με την ουσιαστική συναίνεση των άλλων κομμάτων, η κυβέρνηση ενσωματώνει στη νομοθεσία απαράδεκτες και επικίνδυνες οδηγίες της ΕΕ

Με τη διαδικασία του επείγοντος και με την ουσιαστική συναίνεση των υπόλοιπων αστικών κομμάτων η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που κάνει κανόνα το γενικευμένο φακέλωμα του λαού από κράτος και επιχειρηματικούς ομίλους.

Πρόκειται για εφαρμογή του σχετικού κανονισμού της ΕΕ, «εκκρεμότητα» που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο νόμου, που τροποποιεί προς το χειρότερο διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, έγινε την Παρασκευή δεκτό κατά πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και τη τη Δευτέρα θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, με την ίδια απαράδεκτη διαδικασία.

Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, το καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση) άσκησαν «εποικοδομητική» κριτική και επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια ως προς την ψήφο τους, ανάλογα με το αν η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις προτάσεις τους ή όχι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άρθρο 27 του νομοσχεδίου, με τίτλο «Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των σχέσεων απασχόλησης», με το οποίο επιτρέπεται στον εργοδότη να υποβάλλει τα δεδομένα του εργαζόμενου σε επεξεργασία «για σκοπούς της σύμβασης εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο για τη σύναψη σύμβασης εργασίας ή μετά τη σύναψη εργασίας για την εκτέλεσή της ή την καταγγελία της».

Παράλληλα, επιτρέπεται η παρακολούθηση των εργαζομένων από κάμερες, ορίζοντας πως τα δεδομένα που συλλέγονται «δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως αποκλειστικά (!) κριτήρια για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της αποδοτικότητας του εργαζόμενου».

Με τα άρθρα 22, 24 και 25 δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας των λεγόμενων ειδικών κατηγοριών δεδομένων, δηλαδή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για διαφορετικό σκοπό από αυτόν για τον οποίο έχουν συλλεχθεί.

Τέτοια δεδομένα είναι αυτά που αφορούν τη φυλετική και εθνική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, τα γενετικά και βιομετρικά δεδομένα, την υγεία, τη σεξουαλική ζωή και το γενετήσιο προσανατολισμό, τις ποινικές καταδίκες.

Νομικός κανόνας γίνεται το ανεξέλεγκτο φακέλωμα

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τοποθετήθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία κατήγγειλε το απαράδεκτο της διαδικασίας του επείγοντος που ακολουθεί η ΝΔ, που δεν επιτρέπει καμιά ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση.

Επισήμανε ότι ουσιαστικά νομικός κανόνας γίνεται το γενικευμένο, συστηματικό και ανεξέλεγκτο φακέλωμα από το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους και εξαίρεση η προστασία τους. Οσον αφορά τη λειτουργία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Δ. Μανωλάκου ανέδειξε ότι οι λεγόμενες «Ανεξάρτητες Αρχές» κάθε άλλο παρά ανεξάρτητες είναι, αφού αποτελούν και αυτές, με την όποια ιδιαιτερότητά τους, γρανάζια του κρατικού μηχανισμού.

Αναφερόμενη στην ενσωμάτωση της ευρωενωσιακής Οδηγίας για την προστασία από την επεξεργασία δεδομένων από τις αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης ποινικών αδικημάτων κ.λπ., η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι οι διατάξεις «καθιερώνουν και μάλιστα βαθαίνουν το γενικευμένο και συστηματικό φακέλωμα, με εξαιρέσεις που είναι τόσο μεγάλης έκτασης, ώστε δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία. Στο στόχαστρό τους μπαίνει κάθε πολίτης της ΕΕ και βέβαια και της χώρας μας, αφού επιτρέπεται η συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κάθε προσώπου, χωρίς καν να είναι ύποπτο για οποιαδήποτε πράξη, απλά και μόνο για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας!

Το ίδιο ισχύει και με τη διαβίβαση και ανταλλαγή των δεδομένων ανάμεσα στις αρχές ασφαλείας και τις ποικιλώνυμες μυστικές υπηρεσίες και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς όχι μόνο των κρατών - μελών της ΕΕ αλλά και τρίτων χωρών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κ.λπ.)».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ