Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2017 υπέβαλε και επίσημα ο Νικολά Σαρκοζί, ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών που θα γίνουν στους Ρεπουμπλικάνους το Νοέμβρη. Μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί 12 υποψηφιότητες στο κόμμα. Επικρατέστερος για το επίσημο χρίσμα παραμένει ο Αλέν Ζιπέ. Το Σαββατοκύριακο, τη δική του «ανεξάρτητη» υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ολάντ, Αρνό Μοντεμπούργκ.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οκτάχρονο αγόρι από το Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας από χειροβομβίδα που ρίχτηκε στο διαμέρισμα τρίτου ορόφου στην πόλη Γκέτεμποργκ της Σουηδίας από αγνώστους, προκαλώντας παράλληλα τον ελαφρύ τραυματισμό τριών ακόμα μελών της οικογένειας. Η αστυνομία υποψιάζεται πράξη αντεκδίκησης μεταξύ συμμοριών του κοινού ποινικού εγκλήματος.

ΠΡΑΓΑ.-- Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή στην Πράγα ο ηγέτης ενός ξενοφοβικού κόμματος και υποστηρικτές του, που μεταμφιέστηκαν σε μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» και άρχισαν να φωνάζουν στην πλατεία της Παλιάς Πόλης «Αλλάχ Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος), πυροβολώντας στον αέρα με ψεύτικα όπλα.

ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι αρρώστησαν στην πόλη Τσιταγκόνγκ (νότιο Μπανγκλαντές), αφού εισέπνευσαν αμμωνία που διέρρευσε από δεξαμενή του εργοστασίου «DAP Fertiliser Company Ltd», στη νότια πόλη Τσιταγκόνγκ (κρίσιμο λιμάνι της χώρας). Οι πενήντα χρειάστηκε να παραμείνουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, σε κτίρια δύο ασφαλιστικών εταιρειών, σχεδόν ταυτόχρονα. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματισμοί και οι αρχές συνέχιζαν τις έρευνες.

ΡΙΑΝΤ.-- Ενας Αιγύπτιος καταδικάστηκε σε εξαετή ποινή κάθειρξης, με την κατηγορία της απόπειρας διατάραξης δημόσιας τάξης, παραβίασης των εργασιακών νόμων της Σαουδικής Αραβίας, επιχειρώντας να αποκτήσει στρατιωτικά μυστικά (όπως κινήσεις και ονοματεπώνυμα Σαουδαράβων στρατιωτικών αξιωματούχων) για να τα στείλει στην πρεσβεία του Ιράν στο Λίβανο.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Οχθης, Ναμπλούς, διαμαρτυρόμενοι για το βίαιο θάνατο του Παλαιστίνιου Αχμέτ Χαλάουα, που είχε συλληφθεί στη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας ως ύποπτος για το θάνατο δύο Παλαιστίνιων αστυνομικών την περασμένη βδομάδα. Ο Χαλάουα σκοτώθηκε αφού μεταφέρθηκε στη φυλακή Τζουνέιντ της Ναμπλούς υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Η κρατική κατασκευαστική εταιρεία «Nakheel» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που βρέθηκε το 2009 στο επίκεντρο κρίσης στο Ντουμπάι, ανακοίνωσε χτες πως αποπλήρωσε με «ισλαμικά ομόλογα» το δάνειο 16 δισ. δολαρίων που είχε πάρει.

ΜΠΑΤΟΝ ΡΟΥΖ.-- Την πρώτη του επίσκεψη στην πόλη Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα, έπειτα από τις μεγάλες πλημμύρες της περασμένης βδομάδας που προκάλεσαν τον πνιγμό τουλάχιστον 13 ατόμων και καταστροφές σε τουλάχιστον 40.000 νοικοκυριά, είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει αργότερα χτες βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά την ολοκλήρωση 15θήμερων διακοπών στη νήσο Μάρθας Βίνεγιαρντ.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ανεξέλεγκτες παραμένουν εδώ και μέρες σε κεντρική Καλιφόρνια, ανατολική Ουάσιγκτον, Ορεγκον και Μοντάνα των ΗΠΑ μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται από τους κατά τόπους ισχυρούς ανέμους και την ξηρασία, αποτεφρώνοντας χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης αλλά και πολλές δεκάδες κτίρια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ