Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ

Νέα και Εκδηλώσεις

* Ο ήρωας και ο Γίγας. Ενα περιστατικό από την 32η Σκακιστική Ολυμπιάδα της Αρμενίας το 1996, όπως το παρουσιάζει ο Διαιτητής FIDE Μάνος Γεωργουλάκης στο περιοδικό «Κορφές» του ΕΟΣ Αχαρνών:

«Στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες είναι καθιερωμένο να βραβεύονται, εκτός από τις τρεις πρώτες Ομάδες, και οι τρεις πρώτοι από κάθε Σκακιέρα: Χρυσό ο 1ος, Αργυρό ο 2ος, Χάλκινο ο 3ος. Δίκαιο για αγωνιστικό σύστημα ΠΟΥΛ, αφού όλοι οι παίκτες συναντιούνται μεταξύ τους κατά Σκακιέρα.

Στις Ολυμπιάδες όμως, από ετών, ισχύει το Ελβετικό σύστημα. Συναντιούνται -τουλάχιστον μετά τον 2ο γύρο- οι ισχυρότεροι με τους ισχυρότερους, οι δευτερότεροι με τους δευτερότερους κ.ο.κ. και τέλος οι ασθενέστεροι με τους ασθενέστερους. Κρίθηκε λοιπόν στην 32η Ολυμπιάδα και ο Γκάρι Κασπάροβ, 1η Σκακιέρα Ρωσίας 1ης Ομάδας στην κατάταξη της Ολυμπιάδας με 38,5 βαθμούς. Ο Γκάρι αντιμετώπισε τους ισχυρότερους παίκτες του κόσμου: τις Πρώτες Σκακιέρες των Ομάδων που πήραν τις πρώτες θέσεις στην Ολυμπιάδα. Εφερε 7 βαθμούς σε 9 αγώνες (5 νίκες, 4 ισοπαλίες) ποσοστό 77,78%.

Και συγκρίθηκε ο Γκάρι με τον Αλ Μοντιαχκί Μοχάμαντ του Κατάρ, 91ης Ομάδας στην κατάταξη με 25 βαθμούς. Ο Μοχάμαντ αντιμετώπισε τις Πρώτες Σκακιέρες, τους ισχυρότερους βέβαια παίκτες, αλλά των Ομάδων που πήραν θέσεις από 80ή περίπου και κάτω. Εφερε 8 στους 10, ποσοστό 80% και ανακηρύχθηκε Εθνικός Ηρωας για το Κατάρ.

Χρυσό, επομένως, ο συμπαθής Μοχάμαντ, Αργυρό ο γίγας Γκάρι. Στην τελετή λήξης της Ολυμπιάδας τα Ατομικά Αποτελέσματα ανακοινώθηκαν λίγο πριν τα Ομαδικά. Εκλήθη πρώτος ο Μοχάμαντ και κάποιος επίσημος του πέρασε στο λαιμό το Χρυσό. Κλήθηκε μετά ο Γκάρι να του φορέσει ένας ημιεπίσημος το Αργυρό. Τότε είδαμε τον εξαγριωμένο Γκάρι να ορμά φοβερός στη σκηνή, να ξεκρεμά απότομα το Αργυρό από το πλουμιστό μαξιλαράκι (προλαβαίνοντας τον έκπληκτο ημιεπίσημο), να το χώνει βιαστικά στην τσέπη του και να χάνεται στο πλήθος ανάμεσά μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ