Κυριακή 24 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τόμισλαβ Νίκολιτς

Aποδέκτης νέων πιέσεων με μοχλό την περαιτέρω ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ έγινε προ ημερών ο 60χρονος νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, καθώς οι ευρω-ατλαντικές δυνάμεις προλειαίνουν το έδαφος για την πραγματοποίηση πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα με στόχο την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Σε αντίθεση με τις προεκλογικές ρητορικές κορόνες περί κατηγορηματικής μη αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, ο Νίκολιτς φαίνεται, λίγο λίγο να «προσαρμόζεται» στις ανεπίσημες πιέσεις που προέβαλαν μέσα στη βδομάδα ξένοι αξιωματούχοι όπως ο Σλοβάκος διπλωμάτης Μίροσλαβ Λάιτσακ και ο μεσολαβητής στο διάλογο Σέρβων - Κοσσοβάρων Αλβανών Ρόμπερτ Κούπερ. Μπροστά στις απαιτήσεις για μεταξύ άλλων άνοιγμα «γραφείων εκπροσώπησης» (δηλαδή άτυπες πρεσβείες...) και διάλυση των λεγόμενων παράλληλων δομών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ο Νίκολιτς αντέτεινε «αποκαλύψεις» σχετικά με μέχρι τώρα συμφωνηθέντα και την αναβάθμιση του διαλόγου λέγοντας πως πλέον η σερβική πλευρά θα πρέπει να εκπροσωπηθεί από ανώτατους αξιωματούχους όπως π.χ. ο ίδιος ή ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Σερβίας.

Προφανώς, ο Νίκολιτς προσπάθησε να «μεταμφιέσει» την αναβάθμιση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας σε άσκηση «πιο υπεύθυνης» πολιτικής. Ομως, μετά από τους τόσες διαβεβαιώσεις που έχει δώσει για τη θερμή υποστήριξή του στην ΕΕ, ελάχιστους μπορεί να ξεγελάσει. Ιδιαίτερα, σε μία χρονική συγκυρία, που οι ιμπεριαλιστές σπεύδουν να κλείσουν παλιά «κεφάλαια» για να ανοίξουν ενδεχομένως άλλα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ