Τρίτη 24 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αντιλαϊκό μπαράζ χωρίς τέλος...

Αν υπήρχε κάποιος που να πίστεψε τα χοντροκομμένα ψέματα της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα περί «μιας νέας αρχής προς όφελος του λαού» που θα έρθει μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων (Ασφαλιστικό - Φορολογικό, συν αυτό που ψηφίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο), έπεσε σίγουρα έξω. Δεν είναι μόνο η ωρίμανση των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται και αυτών που θα εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλουν και θα επιβαρύνουν τη ζωή των εργαζομένων στο διηνεκές. Πριν ακόμα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους, τον «κόφτη», το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ., η κυβέρνηση και πάλι με πανηγυρικό τρόπο έδωσε τον τόνο για τη συνέχιση της αντιλαϊκής της πολιτικής, μέσω της εφημερίδας «Αυγή» την περασμένη Κυριακή 22/5/2016, πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Γράφει, λοιπόν, η εφημερίδα: «Αμέσως μετά την αξιολόγηση - Τα 10 νομοσχέδια για μια νέα αρχή». Και μέσα σε αυτά - που αναμένεται να περάσουν μέσα στο καλοκαίρι - συμπεριλαμβάνονται: ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο νόμος για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τη Δημόσια Διοίκηση, ο νέος «Καλλικράτης», ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, νόμοι για δημόσιες συμβάσεις και αδήλωτες καταθέσεις κ.λπ. Λίγο - πολύ, το περιεχόμενο και η φιλοσοφία αυτών των νομοσχεδίων είναι γνωστά, πρόκειται για απαραίτητες ρυθμίσεις που χρειάζονται στο μεγάλο κεφάλαιο για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη των κερδών του. Είναι δηλαδή το απαραίτητο συμπλήρωμα σε όσα μέτρα έχουν ήδη παρθεί και μειώνουν μισθούς, συντάξεις, αυξάνουν τη φορολογία στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, θεσπίζουν «κόφτη» για τις λαϊκές ανάγκες.

* * *

Για παράδειγμα: ο νέος αναπτυξιακός νόμος που είναι στα σκαριά, προβλέπει νέες φορολογικές απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, δωρεάν κρατική χρηματοδότηση, επιδοτήσεις του μισθολογικού «κόστους», σταθερό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών μέχρι και 12 χρόνια για τις «στρατηγικές επενδύσεις», αλλά και επιδότηση του «επιχειρηματικού κινδύνου» των καπιταλιστών! Η πρόκληση, μάλιστα, απέναντι στο λαό έχει και συνέχεια, με τις ειδικές διατάξεις που προβλέπονται για τις πολύ μεγάλες «στρατηγικές επενδύσεις», καθώς και για τις κρατικές ενισχύσεις σε «δίκτυα» επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων, που θα ενταχθούν σε ενιαίο επιχειρηματικό σχηματισμό. Γίνεται κατανοητό ότι τα πάντα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο - που μάλιστα η κυβέρνηση θα το διαφημίσει ως ωφέλιμο για το λαό - υποτάσσονται στην προοπτική ανάκαμψης των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Αλλο παράδειγμα: το νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου θα έρθει ενώ η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με παρεμβάσεις της από την πρώτη κιόλας θητεία της το Γενάρη του 2015, φρόντισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να χαρίσει τα πρόστιμα στους λαθρέμπορους!

* * *

Τα 10 αντιλαϊκά νομοσχέδια για τα οποία μιλά η κυβέρνηση, είναι μόνο το πρώτο πιάτο (μετά απ' όσα έχουν προηγηθεί) που θα σερβιριστεί το επόμενο διάστημα. Γιατί ακολουθούν τα Εργασιακά. Από το Σεπτέμβρη και ενώ θα έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δεύτερη «αξιολόγηση» του μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επίκειται η επέλαση στα Εργασιακά, που θα στοχεύσει στο να δημιουργήσει ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις για το κεφάλαιο για φτηνά εργατικά χέρια για τις κερδοφόρες επενδύσεις του. Είναι φανερό ότι το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής δεν έχει ξετυλιχτεί ακόμα όλο. Και πως οι μελλοντικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων. Από αυτή την άποψη, υπάρχει ένα δίκιο σε αυτά που λέει η κυβέρνηση περί «νέας αρχής». Πρόκειται για μια νέα αρχή, που αφορά αποκλειστικά και μόνο το κεφάλαιο, για να μπορέσει να αυγατίζει τα κέρδη του σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.


Κ. Πασ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ