Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα εκδηλώσεων
Κυριακή (24/12)
  • Η Αλίκη Καγιαλόγλου συνεχίζει τις χριστουγεννιάτικες εμφανίσεις της στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια). Θα παρουσιάζει, μέχρι την Τρίτη, ένα πρόγραμμα με τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Πιατσόλλα και άλλων δημιουργών. Μαζί της, στο πιάνο, ο Βασίλης Μούστος. Εναρξη: 10.30μμ.
Τρίτη (26/12)
  • Συμπαραγωγή του ΟΜΜΑ και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι η παράσταση του «Καρυοθραύστη», που ανεβαίνει από σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής. Το κλασικό αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι θα παρουσιαστεί από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε χορογραφία του Γάλλου Πιερ Λακότ. Τους ρόλους της Ζαχαρένιας Νεράιδας και του Πρίγκιπα ερμηνεύουν οι πρώτοι χορευτές της ΕΛΣ Αλίνα Στεργιανού και Στράτος Παπανούσης, αντίστοιχα. Τα εισιτήρια, πάντως, για όλες τις παραστάσεις του «Καρυοθραύστη» έχουν εξαντληθεί.
Τετάρτη (27/12)
  • Στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» στη Γλυφάδα (Μεταξά και Φοίβης 11), φιλοξενείται έκθεση με πίνακες και καλλιτεχνικά αντικείμενα των: Σ. Δασκαλάκη, Α. Δρούγκα, Ο. Ζούνη, Χρ. Καρά, Γ. Κυριάκου, Ρ. Κωνσταντόγλου, Χρ. Μποκόρου, Δ. Μυταρά, Μ. Σπηλιόπουλου, Π. Φειδάκη, Γ. Χαδούλη κ.ά. Ακόμη, παρουσιάζονται κουτιά, βάζα, τασάκια, πιατέλες και άλλα χρηστικά αντικείμενα.
  • Υμνους της περιόδου του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνεια) θα ερμηνεύσει ο Πέτρος Γαϊτάνος στη σημερινή του συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει 20μελής Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον Γιάννη Τσάμη. Αφηγητής θα είναι ο Δημήτρης Καρέλης. Η συναυλία διοργανώνεται από το Σύλλογο Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης.
Πέμπτη (28/12)
  • Το σχήμα Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού «Χαονία» εμφανίζεται σήμερα (10.30μμ), στις «Φωνές» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος). Τραγούδια με γυμνές φωνές για τον έρωτα, την ξενιτιά, το θάνατο, την ανθρώπινη ύπαρξη.
Παρασκευή (29/12)

Η «καυτή» μπάντα «Yallopin' Hounds»
Η «καυτή» μπάντα «Yallopin' Hounds»
Πρεμιέρα, σήμερα, της νέας σκηνής της ΕΛΣ - θέατρο «Ακροπόλ» - με τη δημοφιλή οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Απάχηδες των Αθηνών». Για την παρουσίασή της συνεργάζονται λυρικοί τραγουδιστές και ηθοποιοί της πρόζας: Λυδία Αγγελοπούλου, Μάρα Θρασυβουλίδου, Νίνα Λοτσάρη, Ευδοκία Χατζηιωάννου, Αννα Φόνσου, Γιώργος Σταφέτας, Παύλος Κοντογιαννίδης, Θέμης Σερμιέ, Δημήτρης Σιγαλός, Γιάννης Σαμσιάρης, Γιώργος Μούτσιος, Νατάσα Τσακαρισιάνου, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη κ.ά. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Ρεμούνδος, ενώ τη μουσική διεύθυνση ανέλαβαν, εκ περιτροπής, οι Γιώργος Νιάρχος και Χρύσανθος Αλισάφης. Τα σκηνικά είναι του Αντώνη Χαλκιά, η διεύθυνση χορωδίας του Κώστα Δρακάκη, οι χορογραφίες του Αγγελου Χατζή.

«Στον Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης) από σήμερα φιλοξενείται το τέταρτο Low Bap Festival, με συναυλίες, συζητήσεις, προβολές, αφιερώματα και πολλές εκπλήξεις.

Σάββατο (30/12)
  • Καυτό σουίνγκ από τη Ν. Υόρκη, αυτές τις μέρες στο «Χαφ Νοτ» (Τριβωνιανού 17, Μετς), όπου φιλοξενείται η μπάντα των «Yallopin' Hounds».
  • «Σύνταγμα - Ομόνοια και...» είναι ο τίτλος της μουσικο-θεατρικής παράστασης του χορογράφου Δημήτρη Παπάζογλου και της ερμηνεύτριας Πένυς Ξενάκη, που παρουσιάζεται στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια), μέσα από τραγούδια - σταθμούς του αιώνα που φεύγει.
  • «Καρυοθραύστης» από το Μπαλέτο της Λυρικής
    «Καρυοθραύστης» από το Μπαλέτο της Λυρικής
    Μελωδικό «Καρουζέλ» σήμερα στις «Φωνές» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος), με τραγούδια από την Ελλάδα, Κ. Ιταλία, Πορτογαλία κ.α.

Το πολυφωνικό σχήμα «Χαονία»
Το πολυφωνικό σχήμα «Χαονία»
Ατζέντα Εκδηλώσεων
ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ
Ο πρωτοπόρος του 20ού αιώνα

Πορτρέτο του Σκαλκώτα, από τον Γ. Μπουζιάνη.
Πορτρέτο του Σκαλκώτα, από τον Γ. Μπουζιάνη.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Χρειάστηκε να φτάσει το τέλος του 20ού αιώνα, για να ακούγεται σε κάπως πλατύτερα στρώματα το όνομα και το έργο του κορυφαίου και πρωτοπόρου -όχι απλώς ανανεωτή αλλά αναζωογονητή- της ελληνικής μουσικής στον αποχωρούντα 20ό αιώνα, του Νίκου Σκαλκώτα. Του συνθέτη που αδικήθηκε από τη ζωή, πεθαίνοντας πρόωρα, πάνω στο άνθος της δημιουργίας του (1904 -1949), αλλά και από τον τόπο του, αφού το έργο του - έργο που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στο εξωτερικό- αγνοήθηκε, αποσιωπήθηκε, ξεχάστηκε για δεκαετίες. Για να βγει από την αφάνεια τα τελευταία χρόνια, χρειάστηκε μεγάλη, μακρόχρονη, πεισματική προσπάθεια μερικών ομοτέχνων του (λ.χ Γ. Παπαϊωάννου), της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Ερευνας και του Συνδέσμου «Φίλων Ν. Σκαλκώτα», έως ότου βρεθούν κάποιοι να στηρίξουν τις προσπάθειες διάσωσης, μελέτης, αναγνώρισης και προβολής της μουσικής και γενικότερης πολιτιστικής προσφοράς του Σκαλκώτα στην Ελλάδα, και στη μουσική του αιώνα μας.

Αναγκαίο να επισημαίνονται οι πικρές αυτές αλήθειες, αφού πολλά και πολύπλευρα πρέπει να γίνουν μέχρι το έργο του Σκαλκώτα να γίνει κοινό κτήμα του λαού και να διδάξει τους νέους και αυριανούς μουσικούς μας. Ο Σκαλκώτας, παρά τη σύντομη ζωή του, έγραψε 110 περίπου έργα, που αφορούν όλα τα μουσικά είδη, εκτός της όπερας. Συμφωνικά, έργα για έγχορδα και πνευστά, μπαλέτα, μουσική δωματίου, έργα για σόλο όργανα, φωνητικά έργα και σκηνική μουσική.

Ενα πρώτο «βήμα» γνωριμίας με το έργο του Σκαλκώτα, είναι η κασετίνα που κυκλοφόρησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, σε συνεργασία και επιμέλεια της «Λέσχης του Δίσκου» (Ακαδημίας 57, τηλ. 3631.819), η οποία διαθέτει το εξαιρετικό αυτό δώρο. Η κασετίνα περιέχει δύο cd και ένα βιβλίο (45 σελ.), με τίτλο «Νίκος Σκαλκώτας -Μεγάλα Συμφωνικά Εργα», το οποίο περιέχει βιογραφία και αναλυτική παρουσίαση των έργων που ηχογραφήθηκαν γι' αυτή την έκδοση, η οποία εικονογραφείται με μαυρόασπρες φωτογραφίες, χειρόγραφες παρτιτούρες του συνθέτη και δύο πίνακες του Γιώργου Μπουζιάνη.

Τα κείμενα της έκδοσης έγραψε ο μελετητής του Σκαλκώτα, συνθέτης και μαέστρος Νίκος Χριστοδούλου, ο οποίος και διηύθυνε την ηχογράφηση των έργων της έκδοσης: «Με του Μαγιού τα μάγια- Παραμυθόδραμα», «Κονσέρτο για Κοντραμπάσο και ορχήστρα», «Τρεις ελληνικοί χοροί», «Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα», «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα», «Εισαγωγή Κοντσερτάντε», «Largo Simfonico», «Η Λυγερή και ο Χάρος- Χορευτική σουίτα για ορχήστρα», «Εφτά ελληνικοί χοροί». Η ηχογράφηση των έργων έγινε με τις συμφωνικές ορχήστρες της Ισλανδίας και του Μάλε και σολίστ τους Γιώργο Δεμερτζή (βιολί), Βασίλη Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο), τον Αυστραλό Τζέφρεϊ Ντούγκλας Μαντζ (πιάνο) και την Ισλανδή λυρική τραγουδίστρια Θόρα Εϊναρσδόττιρ.

«Ο Σκαλκώτας είναι μια σπάνια (αν όχι, με τον τρόπο του, μοναδική) περίπτωση δημιουργού, ο οποίος στο έργο του χρησιμοποιεί και εξερευνά όλες τις κύριες και σύγχρονες μουσικές τάσεις της εποχής του, που καθόρισαν τη μουσική του 20ου αιώνα: ατονικότητα, δωδεκαφθογγισμό (σειραϊκή ατονικότητα), προχωρημένη τονικότητα, νεοκλασικισμό. Επίσης, έκανε συστηματική χρήση στοιχείων δημοτικής μουσικής σε αρκετά έργα (...) Ο Σκαλκώτας οικειοποιείται μοντέρνα και πρωτοποριακά ιδιώματα, τα οποία αμέσως εξελίσσει σε δικές του κατακτήσεις», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Νίκος Χριστοδούλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ