Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 25 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ιησούς Δεσμώτης

1. Το μακρύ ταξίδι της πλήξης της Εκκλησίας έχει ανάγκη από μικρές αναταράξεις, να διακόπτεται για λίγο ο ύπνος της και ξανά προς τα ίδια να τραβά.

2. Η Λειτουργία έχει γίνει συνήθεια βαρετή που επαναλαμβάνεται μηχανικά, ακόμη και στα νεκροταφεία. Υπάρχει άραγε ιερέας που να ψάλλει με σεβασμό στο τρισάγιο, χωρίς να μασάει τα λόγια του και να βιάζεται να τελειώσει την «αγγαρεία»;

3. Ας θυμηθούμε τι είναι η Λειτουργία: «Νυν τα ανήκουστα ηκούσθη και τα άρρητα αρρήτως ελέχθη. Τα πάντα γέμισαν από φως, ανθρωπιά και ουράνια παράκληση (...) Δεύτε, "ίνα γεμισθεί ο οίκος μου". Είναι η φωνή του οικοδεσπότη. Ερχονται, και το πλήθος αυξάνει το χώρο και τη χαρά. Γιατί δεν έχουμε συνωστισμό όχλου, κορεσμό θέσεων, αλλά περιχώρηση αγαπωμένων προσώπων. Ολοι προσδέχονται όλους. Συγχωρούν. Συγχωρούνται. Και περιχωρούνται» (από το βιβλίο του π. Βασίλειου Γοντικάκη, προηγούμενου της Ιεράς Μονής Ιβήρων, «Λειτουργικός Τρόπος»).

4. Λέει ο Γρηγόριος Νύσσης: «Ολοι χωράνε στο τραπέζι, και τα πετεινά του ουρανού και τα όρνεα». Κυρίως ο άλλος, ο κάθε παρίας, ο μετανάστης, που βρίσκεται σήμερα σε άθλια κατάσταση και αποτελεί την εύκολη λεία των χρυσαυγιτών, των οποίων οι επιδόσεις στο λιντσάρισμα είναι μεγάλες.

5. Κορυφαία η ταινία «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Παρουσιάζει έναν Ιησού ακριβώς όπως τον περιγράφει ο Ματθαίος - δηλαδή ουδεμία σχέση με Τζεφιρέλι και χολιγουντιανές ηλιθιότητες.

6. Ολες οι Εκκλησίες σκεπάζουν αιώνες τώρα την ουσία του Ιησού: Την Ανάσταση. Μένουν μόνο στη Σταύρωση. Ο Πασκάλ γράφει ότι η Σταύρωση δεν παραγράφεται, έχει για πάντα συντελεστεί, αποτελεί μια οδό δίχως επιστροφή που θα λειτουργεί στο διηνεκές. Με τη φράση αυτή, ο Γάλλος φιλόσοφος καθόρισε τη στάση των Δυτικών Εκκλησιών.

7. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία στη συνάντηση μεταξύ αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού: Να πραγματοποιηθεί ο χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος. Να αποφασίσει η Εκκλησία να ζήσει μόνη της, να απέχει από καθετί που την έχει βγάλει από τον δρόμο της. Να αρχίσουν οι πιστοί να την αναζητούν όπως ταιριάζει σε αυτά που η ίδια έχει ξεχάσει - τους Πατέρες της Εκκλησίας πρώτα απ' όλα, και την ουσία της που δεν συνάδει με πολλούς απ' όσους την υπηρετούν. Πόσο μακριά βρίσκονται από ορισμένους τα λόγια του μοναχού Σεραφείμ του Σάρωφ, που έλεγε σε κάθε ξένο που συναντούσε: «Καλώς τη χαρά μου!».

8. Στους «Αδελφούς Καραμαζόφ», ο Ντοστογιέφσκι έχει μια από τις δυνατότερες στιγμές στην ιστορία της Λογοτεχνίας: Τη συνάντηση του γέρου Ιεροεξεταστή με τον Ιησού. Ο γέρος Ιεροεξεταστής μαθαίνει πως ο Ιησούς επέστρεψε στη Γη και συνεχίζει τα θαύματα. Τότε διατάζει να τον συλλάβουν και να τον κλείσουν στη φυλακή. Τον συναντά στο κελί του και του λέει, καθώς Εκείνος παραμένει σιωπηλός: «...Γιατί ήρθες να μας ενοχλήσεις; Διότι να μας ενοχλήσεις ήρθες. Αυτό το ξέρεις και μοναχός σου. Μα ξέρεις τάχα τι θα γίνει αύριο; Δεν ξέρω ποιος είσαι κι ούτε θέλω να ξέρω αν είσαι Εσύ ή το ομοίωμά Του μονάχα. Μα αύριο θα σε κάψω στην πυρά σαν τον χειρότερο αιρετικό, και εκείνος ο ίδιος ο λαός που φιλούσε τα πόδια σου σήμερα, ο ίδιος αύριο κιόλας με ένα μου μοναχά νεύμα θα τρέξει και θα συνδαυλίσει την πυρά!».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ