Σάββατο 24 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 25 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Με επιστολές τους στρατευμένοι απ' όλη τη χώρα συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Διεκδικούν τα δικαιώματά τους που δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων.

***

Καταγγέλλουμε τις επικίνδυνες για τη χώρα και το λαό της επιδιώξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, ορμητήριο πολέμου και κατ' επέκταση πιθανό στόχο εχθρικών επιθέσεων. Κι όλα αυτά για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου και των συμμάχων του, που διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην εκμετάλλευση των δρόμων της Ενέργειας στην περιοχή.

Μετά τη Σούδα, τον Αραξο, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη, ξαναέπεσε στο τραπέζι και η δημιουργία αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο, η οποία παρομοιάστηκε με το ακρωτήρι Κανάβεραλ των ΗΠΑ, απ' όπου εκτοξεύονται και βαλλιστικοί πύραυλοι. Την ίδια στιγμή αναπαράγονται δημοσιεύματα για μετατροπή του αεροδρομίου Καρπάθου σε βάση για «F-22» και άλλα. Καταγγέλλουμε τα επικίνδυνα σχέδια για ΝΑΤΟικές βάσεις στην Κάρπαθο και οπουδήποτε αλλού. Δεν ξεχνάμε τον καταστροφικό ρόλο των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στην Κύπρο, στη Γιουγκοσλαβία, στην Ουκρανία και αλλού. Αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εχει γκριζάρει το μισό Αιγαίο, όπου το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα, ενισχύοντας έτσι την τουρκική επιθετικότητα στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών κολοσσών για τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Είναι φανερό πως με αυτές τις ενέργειες, όχι μόνο δεν προστατεύεται ο λαός μας, η χώρα και τα σύνορά της, αλλά αντίθετα εμπλέκεται σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με Ρωσία που οξύνονται. Αλήθεια, πώς προστατεύονται η χώρα και τα σύνορά της, όταν αυτή μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμων για τους ιμπεριαλιστές που έχουν αιματοκυλίσει λαούς και λαούς; Πώς προστατεύονται τα σύνορα όταν στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και άλλα μέσα στέλνονται σε ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων;

Απαιτούμε:

-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.

-- Καμιά σκέψη για νέα βάση στην Κάρπαθο και πουθενά.

-- Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων και καμιά συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

-- Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα.

Στρατιώτες από τη Ρόδο

***

Παρουσιαστήκαμε με κάτι φίλους από τη γειτονιά μας στον Πειραιά, στο Κέντρο Υποδοχής Οπλιτών στο Λαγό Διδυμότειχου. Εγιναν κάποιες προσπάθειες να μας κάνουν καψώνια, αλλά υπήρξε αντίδραση από τα παιδιά που είμαστε μαζί στη σειρά. Δεν τους πέρασε.

Οι μέρες περνούσαν με εντατικό πρόγραμμα στην εκπαίδευση και στις δουλειές μέσα στη μονάδα. Με τη νέα σειρά που παρουσιάστηκε, οι μόνιμοι υπαξιωματικοί άλλαξαν συμπεριφορά. Το γεγονός ότι ήταν λίγοι στο στρατόπεδο, τους ανάγκασε να μας φορτώσουν, εμάς τους φαντάρους, με πρόσθετα καθήκοντα, παρά το γεγονός ότι εμείς είχαμε αντιδράσει στην προσπάθειά τους να κάνουν καψώνια. Μας έδωσαν το ελεύθερο να «καψωνάρουμε» τους νεοσύλλεκτους, να τους χαλάμε τα κρεβάτια, να τους πετάμε τα στρώματα, να τους βάζουμε να καθαρίζουν παντού στη μονάδα.

Εμείς, 4 - 5 φαντάροι, μαζευτήκαμε και κουβεντιάσαμε το πρόβλημα. Είπαμε για την τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Δεν μπορεί εμείς να συμβάλλουμε με τη στάση μας στην απαράδεκτη διαιώνιση των καψωνιών. Αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με φαντάρους από τη νέα σειρά και αφού το κουβεντιάσαμε μαζί τους, το κλίμα άλλαξε αρκετά και σταμάτησαν τα καψώνια. Διαμαρτυρηθήκαμε με επιστολή μας, πράγμα που βοήθησε πολύ την προσπάθεια να μη γίνονται καψώνια.

Φαντάροι από το Διδυμότειχο

***

Για μονάδα στο Λουτράκι, μας είπε φαντάρος:

Από τη μονάδα πέρασα για ένα δίμηνο. Από τις πρώτες μέρες και μόλις παρέλαβα τον οπλισμό μου και πριν προλάβω να ασχοληθώ με το όπλο, φώναξαν για επιθεώρηση. Η ξιφολόγχη είχε σκουριά σε κάποιο σημείο, έτσι το παρέλαβα και δεν οφειλόταν σε δικιά μου αμέλεια. Ο αξιωματικός που έκανε την επιθεώρηση και σε όσους διαπίστωνε πρόβλημα στο όπλο, τους καλούσε έναν - έναν στο γραφείο του και τους έβαζε να κάνουν κάμψεις. Εγώ αντέδρασα και του είπα ότι τα καψώνια απαγορεύονται και θα αναφερθώ στον ανώτερο. Αμέσως άλλαξε το «τροπάριο» και είπε ότι όλα αυτά έγιναν για πλάκα. Οπως το συζητήσαμε αργότερα και με άλλους φαντάρους, δεν πρέπει τίποτε να περνάει απαρατήρητο και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, τα οποία δεν σταματάνε στην πύλη των στρατοπέδων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ