Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Αποκυήματα φαντασίας»

Ακου. Δε χρειάζονται όλοι εφόδια για να αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Δεν υπάρχει λόγος να καλλιεργείται το πνεύμα και το κριτήριο όλων. Ο καθένας θα μαθαίνει κάποια «βασικά», ώστε να μην είναι και τελείως «στόκος» στις αρχές του 21ου αιώνα. Από εκεί και πέρα προχωράμε σ' ένα ξεκαθάρισμα, για να «αξιοποιείται» η μεγάλη μάζα των αυριανών εργαζομένων γρήγορα - γρήγορα.

Με λίγα λόγια, το ενιαίο σχολικό πρόγραμμα στην ουσία θα καταργηθεί, με πρόσχημα τις τοπικές και προσωπικές «ιδιαιτερότητες» και τα «ειδικά» προσόντα. Λίγο από ιστορία, λίγο από φυσική, λίγο από μαθηματικά για τους πολλούς. Υστερα θα βγάζουμε συμπεράσματα για τους μαθητές και τα σχολεία και θα αξιολογούμε σύμφωνα με τις «επιτυχίες» τους και την «ανταγωνιστικότητά» τους.

Οχι, όχι, είναι παρωχημένο να νομίζεις ότι όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Εντάξει, είπαμε να είναι υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι τα 15, αλλά όχι και να υλοποιήσουμε όσα λένε οι κομμουνιστές για 12χρονο σχολείο. Ελεος! Θα στο πω λίγο «χοντρά»: Δεν τα παίρνουν όλοι τα γράμματα! Πώς να το κάνουμε; Αυτό, φυσικά, δεν είναι ανακοινώσιμο. Στον κόσμο το λέμε διαφορετικά, το «μεταφράζουμε»: Πρέπει ο καθένας, ανάλογα με τις κλίσεις και τις ιδιαιτερότητές του, από μικρός, να βοηθιέται και να ενισχύεται.

Οι αντιλήψεις περί μορφωμένων εργαζομένων, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, είναι μόνο για τις ημερίδες και τους «πανηγυρικούς» λόγους. Οταν λέμε «διά βίου μάθηση» δεν εννοούμε αυτό, αλλά τη συνεχή κατάρτιση και επανακατάρτιση. Ετσι, θα μπορείς να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες της επιχείρησης που δουλεύεις. Αυτή σου δίνει δουλειά, πρέπει να τη φροντίζεις και να τη βοηθάς. Ετσι δεν είναι; Τα συμφέροντα της επιχείρησης είναι και δικά σου συμφέροντα. Στον ίδιο κόσμο ζούμε όλοι. Γι' αυτό, άλλωστε, μιλάμε συνέχεια για τους «περιβόητους» «κοινωνικούς εταίρους». Ολοι μαζί, λοιπόν, για το καλό του τόπου, της Ευρώπης, του κόσμου.

Ξέρω ότι όλα τα παραπάνω έχουν «κενά». Εσύ άλλο βιώνεις. Μην ασχολείσαι με αυτές τις αντιφάσεις, κοίτα να εξασφαλίσεις στο παιδί σου πέντε - έξι πραγματάκια, μεγάλωσε πια. Εμείς τα παραμύθια για τη μεγάλη ζωή και τις «ευκαιρίες» θα συνεχίσουμε να τα πουλάμε με το κιλό. Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Μην τα μπερδεύεις, όμως, τα πράγματα. Και κυρίως μην ακούς τις «ανεδαφικές» προτάσεις που κυκλοφορούν. Μια ζωή την έχεις, μην ασχολείσαι με τα «περιττά» μετά τη δουλειά. Μην ανησυχείς για το μέλλον, με αυτό ασχολούμαστε εμείς. Το σημειώσαμε και στην αρχή: Δεν τα παίρνουν όλοι τα γράμματα. Αυτό ισχύει και για την εξουσία, δε μπορούν να την έχουν όλοι.

ΥΓ: Οποιαδήποτε ομοιότητα με καταστάσεις και πράγματα είναι εντελώς συμπτωματική. Πρόκειται για «αποκυήματα φαντασίας»...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org