Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Για το καλό του πολίτη όλα

«Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από τη βρετανική αστυνομία τόσο από αυτοκινητιστές όσο και από πεζούς με φορητές ηλεκτρονικές συσκευές δημιουργεί ανησυχία για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων (...) Από την πλευρά της η αστυνομία ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο θα επιταχυνθεί ο χρόνος διενέργειας των σχετικών ελέγχων και ότι από την άλλη θα ωφεληθούν οι πολίτες που δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να πάνε μέχρι τα αστυνομικά τμήματα προκειμένου να αποδείξουν την ταυτότητά τους» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Ενοχοι «συμψηφισμοί»

«Ο τρόπος με τον οποίο κυβέρνησε στη δεκαετία του 1960 τη χώρα η συντηρητική παράταξη μπορεί να δικαιολογείτο εν μέρει από την εποχή (Ψυχρός Πόλεμος, παρατεταμένη πολιτική αστάθεια κλπ.), ωστόσο δημιούργησε τότε την αίσθηση πως η πολιτική και κοινωνική σκληρότητα διαπερνούσε ως κεντρική ιδέα τη δράση της. Βεβαίως, τα ίδια και χειρότερα ίσως έκαναν η Ενωση Κέντρου και οι κομμουνιστές, αλλά αφ' ης στιγμής η Ιστορία γράφτηκε από τους ηττημένους ήταν μάταιο να επιχειρήσει κανείς μια ιδεολογική μάχη πάνω από τα μνήματα (...) Οι κλωτσιές, οι μπουνιές και οι σιδηρογροθιές δεν είναι η πολιτική Καραμανλή» (ο Μανώλης Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Σημειώσεις για το ...μέλλον

«Οι ιδεολογικές διαφορές στον νέο διπολικό κόσμο δεν είναι τόσο μεγάλες όσο εκείνες του Ψυχρού Πολέμου και του χάσματος μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Οι περυσινές ξένες επενδύσεις ύψους 72,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, ως επί το πλείστον αμερικανικές, αποτελούν απόδειξη της μετατροπής ενός άλλοτε θρυμματισμένου κόσμου σε πεδίο αλληλεξαρτήσεων. Οι οποίες όμως είναι απολύτως ξεκάθαρες (...) Οι ΗΠΑ ανακαλύπτουν πόσοι πολλοί δρόμοι οδηγούν στο Πεκίνο. Η περίοδος των 17 χρόνων ηγεμονίας των ΗΠΑ παρήλθε και οι ΗΠΑ χτυπούν σήμερα με σεβασμό την πόρτα της Κίνας. Το Ιράκ αποκάλυψε τα όρια της πανίσχυρης Αμερικής. Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της πάλης μεταξύ δημοκρατικού καπιταλισμού και μονοκομματικού καπιταλισμού, μια μάχη μεταξύ της Ουάσιγκτον με λάβαρο την πολυκομματική ελευθερία και το Πεκίνο με λάβαρο την ανάπτυξη χωρίς περιοριστικούς όρους» (ο Ρότζερ Κοέν στην «International Herald Tribune» / «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ