Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η πραγματική απανθρωπιά

«Ακροδεξιά και ΚΚΕ αρνούνται τον ανθρωπισμό για τους χρήστες ναρκωτικών!», είναι ο τίτλος άρθρου της Κυριακάτικης «Αυγής» για τη στάση του ΚΚΕ στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του επικίνδυνου νομοσχεδίου διάδοσης της ναρκω-κουλτούρας. Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. στηρίχτηκε απόλυτα από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Το επικίνδυνο νομοθέτημα φέρνει τη νομιμοποίηση της χρήσης, προμήθειας, κατοχής ναρκωτικών ουσιών, της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης, αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα από πριν την εμπορία... Αν δεν είναι αυτό διάδοση της ναρκω-κουλτούρας τότε τι είναι; Το νομοσχέδιο, αντί να δημιουργήσει το νομοθετικό υπόβαθρο ενίσχυσης της απεξάρτησης για τους χρήστες, φέρνει την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης. Οι όποιες ευνοϊκές του ρυθμίσεις για την ποινική αντιμετώπιση των χρηστών, ακυρώνονται ακριβώς γιατί δε συνοδεύονται με ενίσχυση των θεραπευτικών δομών και με μέτρα που θα σπρώχνουν τους χρήστες στη θεραπεία. Αντίθετα, η λογική της πολιτικής τους είναι: Αφήστε τους χρήστες στα ναρκωτικά ή το πολύ - πολύ δώστε τους νόμιμα ναρκωτικά, δηλαδή υποκατάστατα. Αυτό, σύμφωνα με την «Αυγή» και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανθρωπιά! Ενώ το ΚΚΕ που λέει εξασφαλίστε την πρόληψη, εξασφαλίστε για τους χρήστες αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν «στεγνά» προγράμματα με πλήρη χρηματοδότηση και εξασφαλίστε τους την κοινωνική αποκατάσταση... είναι, τάχα, απάνθρωπο!

***

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει συνολικά θετικό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και για το μόνο θέμα στο οποίο φαίνεται ότι εκφράζει ανησυχία το άρθρο της «Αυγής», είναι ότι δεν εξασφαλίζεται ρητά η ανάπτυξη της υποκατάστασης. Μάλιστα, χαρακτηρίζει την υποκατάσταση «πολύτιμη θεραπεία»! Πώς άραγε μπορεί να χαρακτηριστεί θεραπεία η κρατική χορήγηση ναρκωτικών; Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί θεραπεία, όταν εδώ και μια δεκαπενταετία που λειτουργούν αυτά τα προγράμματα δεν έχουν δοθεί στοιχεία για αποθεραπευμένους; Οι επίσημοι φορείς που παρακολουθούν το πρόβλημα (ΕΚΤΕΠΝ) εξηγούν πως ακόμα και το μικρό ποσοστό 5,5% που εμφανίζεται να ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα υποκατάστασης, δε σημαίνει ότι βγαίνει στην κοινωνία «καθαρό», γιατί στόχος των προγραμμάτων αυτών δεν είναι η αποχή από τις ουσίες! Ο,τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υποκατάσταση αποτελεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, συντήρηση του χρήστη, στη ζωή και στις ουσίες. Αυτό δεν είναι θεραπεία. Και είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο, στη θέση τους υπέρ της γενίκευσης της υποκατάστασης που συναντιούνται ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ., γιατί όλοι τους είναι υπέρ της υποκατάστασης και της συντήρησης του προβλήματος συνολικά και του χρήστη μέσα στις ουσίες. Ο ΣΥΝ έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής (2006), που χαρακτήριζε τα ναρκωτικά «χρόνια αυτοπροκαλούμενη υποτροπιάζουσα νόσο», δηλαδή, λίγο - πολύ μια αγιάτρευτη ασθένεια! Ενώ τώρα υποστηρίζει το νομοσχέδιο με το επιχείρημα του δικαιώματος στην αυτοπροσβολή και την αυτοκτονία! Αυτό κι αν είναι «ανθρωπιά» για τον χρήστη, ε! Να του λες ότι εσύ δεν πρόκειται να σωθείς, πας, ξόφλησες για την κοινωνία! Και μ' αυτές τις ακραίες συντηρητικές θέσεις τολμούν να εγκαλούν το ΚΚΕ για απανθρωπιά προς το χρήστη!

***

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι στο εν λόγω άρθρο η Κυριακάτικη «Αυγή» δε λέει κουβέντα για την ουσία του νομοσχεδίου και για την πλούσια επιχειρηματολογία του ΚΚΕ, αλλά το μόνο επιχείρημά της είναι το ψεύδος ότι το ΚΚΕ συντάχθηκε με τον ΛΑ.Ο.Σ. Με έναν τρόπο, δηλαδή, αναπαράγει το «επιχείρημα» του υπουργού Δικαιοσύνης ότι τάχα το νομοσχέδιο το αντιμάχονται συντηρητικές δυνάμεις... Βέβαια, κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν εντός και εκτός Βουλής το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, οι επιμελητές ανηλίκων, οι σύλλογοι γονέων των προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ, μια σειρά φορείς δηλαδή, που χρόνια ασχολούνται και επιστημονικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών. Είναι, άραγε, όλοι αυτοί σύμφωνα με την «Αυγή» και τον υπουργό, συντηρητικές δυνάμεις της κοινωνίας...;


Γ. Σ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org