Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑ'Α.-- Αναχώρησε για τις ΗΠΑ προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ζητώντας από τους Υεμενίτες «να τον συγχωρήσουν για τυχόν ελλείψεις τα 33 χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία». Ο Σάλεχ, και η οικογένειά του, εξασφάλισαν πλήρη αμνηστία ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση της εξουσίας στην αντιπολίτευση, μετά τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, έπειτα από περισσότερους από 8 μήνες σκληρών συγκρούσεων. Χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να κατακλύζουν τους δρόμους καταγγέλλοντας τη χορήγηση αμνηστίας και ζητώντας δίκη και καταδίκη του Σάλεχ και των συνεργατών του.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 5 Φλεβάρη, θα εκλεγεί τελικά ο Πρόεδρος της Φινλανδίας καθώς την Κυριακή ο Σάουλι Νιινίστε, υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος «Εθνικός Συνασπισμός» του πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν έλαβε το 37% των ψήφων έναντι του υποψηφίου των Πρασίνων Πέκκα Χάαβιστο που έλαβε το 18,8% των ψήφων.

ΡΩΜΗ.-- Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί και φορτηγών σε πολλές πόλεις της Ιταλίας ενάντια στην απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και την επιβολή νέων φόρων, καθώς και στις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου. Οι οδηγοί ταξί είχαν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα σειρά κινητοποιήσεων, ενώ οι οδηγοί φορτηγών ξεκίνησαν 5ήμερη διαμαρτυρία. Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν με κλείσιμο των καταστημάτων τους την 1η Φλεβάρη, ενώ οι δικηγόροι έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία για τις 23 και 24 Φλεβάρη με συνέχεια το Μάρτη.

ΤΟΚΙΟ.-- Η ιαπωνική κυβέρνηση πρότεινε χτες στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να εγκαταστήσει μόνιμο γραφείο στη Φουκουσίμα στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του πυρηνικού δυστυχήματος που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Στο μεταξύ, ομάδα σεισμολόγων από το πανεπιστήμιο του Τόκιο ανακοίνωσε χτες ότι υπάρχει 75% πιθανότητα να σημειωθεί στην ιαπωνική πρωτεύουσα σεισμός άνω των επτά Ρίχτερ μέχρι το 2016.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org