Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Από σεισμό 6,9 Ρίχτερ στο Μεξικό έχασαν χτες τη ζωή τους 2 άνθρωποι. Ο σεισμός στην ίδια περιοχή που έγινε τη Δευτέρα ο ισχυρός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ στην επαρχία Μιτσοακάν, θεωρείται μετασεισμός και σημειώθηκε στις 1.20 χτες τα ξημερώματα, βρίσκοντας πολλούς ανθρώπους στα σπίτια τους. Από τη Δευτέρα οι μετασεισμοί ξεπερνούν τους 700, πολλοί από αυτούς πάνω από 5 Ρίχτερ. Οι περισσότερες υλικές ζημιές αναφέρθηκαν στις δυτικές πολιτείες Μιτσοακάν, Κολίμα, Χαλίσκο, Γκερέρο αλλά και στην πρωτεύουσα, Πόλη του Μεξικού. Θυμίζουμε ότι του μεγάλου σεισμού στις 19 Σεπτέμβρη είχαν προηγηθεί οι καταστροφικοί σεισμοί του 1985 και του 2017. Το γεγονός ότι λίγα λεπτά πριν είχε γίνει άσκηση ετοιμότητας απέτρεψε το να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Νέα δραματική προειδοποίηση για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που δίνουν μάχη επιβίωσης ενάντια στην πείνα σε Σομαλία, Αφγανιστάν και Υεμένη απηύθυναν, χτες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι απειλούνται από «καταστροφικό λιμό» και κινδυνεύουν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια. Οι εκτιμήσεις αυτές περιέχονται στην έκθεση που έδωσαν προχτές, Τετάρτη, στη δημοσιότητα η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

ΠΑΡΙΣΙ.-- Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές, Τετάρτη, σε εγκαταστάσεις με ουράνιο στη Ρομάν-σιρ-Σεν της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Τις εγκαταστάσεις διαχειρίζεται η εταιρεία «Framatome», που ανήκει στον γαλλικό κολοσσό EDF. Στις εγκαταστάσεις παράγονται καύσιμα για πυρηνικούς αντιδραστήρες με βάση το εμπλουτισμένο ουράνιο.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Περίπου 200 φάλαινες πέθαναν αφού εξόκειλαν σε παραλία της Τασμανίας, στη νότια Αυστραλία. Οι φάλαινες εξόκειλαν κοντά στο λιμάνι Μάκαρι, όπου πριν από περίπου δύο χρόνια είχε σημειωθεί άλλο ένα αντίστοιχο περιστατικό, με σχεδόν 500 κήτη. Επιστήμονες εκτιμούν ότι ομάδες κητών εξοκέλλουν αφού αναζητούν τροφή πολύ κοντά στις ακτές.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Οι καθολικοί αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα απογραφής που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, γεγονός που αποτελεί ιστορική αντιστροφή της κατάστασης σ' αυτήν τη βρετανική επαρχία με το ιστορικό των διαθρησκευτικών συγκρούσεων, η οποία μπορεί να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές μιας επανένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ