Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι κολεγιές τους δεν είναι του λαού

Τις μέρες που στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και σε άλλα κέντρα γινόταν ο κακός χαμός για την παραπέρα διαχείριση του δημόσιου χρέους, το πέρασμα νέων αντιλαϊκών μέτρων από τη Βουλή, τουλάχιστον δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης τηρούσαν κατά γράμμα το πρόγραμμα επαφών τους στο εξωτερικό. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μετέβη στο Ισραήλ, έκανε και τις περιοδείες του στα Δυτικά Βαλκάνια (όλως τυχαίως την ίδια περίοδο που εκεί ταξίδευε και η Β. Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ), αναγγέλλοντας κινήσεις που οδηγούν σε ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσσόβου, υλοποιώντας κατά γράμμα σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή. Ακολούθησε επίσκεψη στο Ισραήλ του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, ο οποίος, με δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στον ισραηλινό Τύπο, αναπαρήγαγε ουσιαστικά τη γραμμή του Ισραήλ για το Ιράν ως «παράγοντα ανασφάλειας στην περιοχή». Είπε μεταξύ άλλων: «Αν πέσει ένας ιρανικός πύραυλος στη Μεσόγειο, αυτό θα είναι το τέλος των κρατών της περιοχής». Ακόμα, φέρεται να υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στο βεληνεκές των πυραύλων του Ιράν! Σημειωτέον, οι τέτοιες, εμπρηστικές κατά βάση δηλώσεις του Ελληνα ΥΕΘΑ έμειναν ασχολίαστες από πλευράς στελεχών της κυβέρνησης της «πρώτη φορά Αριστεράς», και συναδέλφων του υπουργών. Μόνον ορισμένοι έσπευσαν εμπιστευτικά να τις αποδώσουν στο ...ασυγκράτητο του χαρακτήρα του.

***

Πέραν των δηλώσεων, αξία έχουν και όσα συμφωνήθηκαν στο Τελ Αβίβ μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Εγραφε χτες, επιχαίροντας, το vima.gr σε άρθρο με τίτλο «Σε εντυπωσιακό βαθμό η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ»: «Η τριήμερη επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο Ισραήλ, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον στο στρατιωτικό - αμυντικό τομέα, η συνεργασία των δύο χωρών έχει προχωρήσει σε βαθμό εντυπωσιακό. Η ισραηλινή κυβέρνηση εκτίμησε ιδιαίτερα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ολοκλήρωσε την υπογραφή της Status of Forces Agreement (SOFA), η οποία εκκρεμούσε τα τελευταία χρόνια και περιέχει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη διαμονή στρατιωτικών δυνάμεων της μίας χώρας στο έδαφος της άλλης. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η εν λόγω συμφωνία είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μόλις η δεύτερη χώρα που έχει υπογράψει SOFA με το Ισραήλ. Η μόνη άλλη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μία δε περίοδο που η στρατιωτική συνεργασία γίνεται όλο και πιο πυκνή (σ.σ. μεγάλος αριθμός του στόλου των επιθετικών ελικοπτέρων του Ισραήλ βρίσκεται αυτήν την περίοδο στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα, ενώ οι μαθητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων θα βρεθούν σύντομα στο Ισραήλ), αυτή η συμφωνία αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Σε αυτή θα πρέπει να προστεθεί η συμφωνία που υπεγράφη για τη συνεργασία των υδρογραφικών υπηρεσιών των δύο χωρών».

***

Ολα αυτά είναι ενδεικτικά των προθέσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μπλέξει ακόμα βαθύτερα τη χώρα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Της κυβέρνησης που όχι μόνο φέρνει νέα μνημόνια, αλλά υλοποιεί κατά γράμμα - ως «συνέχεια του κράτους» - την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή, ενισχύοντας τις «δουλειές» της και «τρέχοντας» ιμπεριαλιστικά σχέδια των ευρωατλαντικών συμμάχων της. Ομως, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού δεν μπορεί να αναζητηθούν παρέα με τα ιμπεριαλιστικά γεράκια όποια εθνικότητα και αν έχουν. Δεν είναι «φίλοι» του λαού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «συμμαχεί» μαζί τους γιατί στις διαπραγματεύσεις δεν εκπροσωπεί τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, που ζητούν στήριξη, νέες κολεγιές και αγορές για την ανάκαμψη των κερδών τους. Ολες αυτές οι επιδιώξεις, οι συμμαχίες, αλλά και οι ενδοαστικές αντιθέσεις μεταφράζονται σε νέα δεινά για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας, ακόμα και με το ενδεχόμενο εμπλοκής σε νέες ιμπεριαλιστικές πολεμικές συγκρούσεις. Ο λαός ας κλείσει τα αυτιά του στις τέτοιες σειρήνες της κυβέρνησης, να απορρίψει τις ξένες αντιλαϊκές σημαίες που τον καλούν να δεχτεί σαν δικές του, να σηκώσει τις δικές του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ