Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Τον έλεγχο των κοιτασμάτων που εκμεταλλευόταν η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία «Perenco» πήρε η κρατική εταιρεία πετρελαίου «Petroecuador» όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Εκουαδόρ, δηλώνοντας ότι η γαλλική εταιρεία παραβίασε το νόμο διακόπτoντας την παραγωγή της κι έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση ήδη αναλύει το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της στη χώρα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Από το 2008 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχουν καταγραφεί δεκαεπτά δολοφονίες και 365 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στο Μεξικό, κατατάσσοντας τη χώρα σε μία από τις πιο επικίνδυνες για την άσκηση του επαγγέλματος, σύμφωνα με έκθεση του «Fondation Informe Buendia». Στόχοι επίθεσης αποτελούν κυρίως οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με ποινικές υποθέσεις (σε ποσοστό 46%) και οι πολιτικοί συντάκτες (38%).

ΜΟΣΧΑ.-- Πέντε υπάλληλοι μιας θυγατρικής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας «Loukoil» και ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκαν χτες όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην περιοχή του Βόλγκογκραντ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τέσσερις πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά την ώρα που έδιναν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς στο νότιο τμήμα της Καταλονίας, στο φυσικό πάρκο Ελς Πορτς, κοντά στην Ταραγόνα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και άλλες πυρκαγιές όχι μόνο στο βορρά της χώρας, αλλά και κοντά στη Μαδρίτη, όπου 2.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην πόλη Κολάδο Μεντιάνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ