Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχασαν τουλάχιστον 900 λίρες (περίπου 1.100 ευρώ), αφότου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έγειρε την πλάστιγγα προς το Brexit, δήλωσε χτες ο κεντρικός τραπεζίτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, διαπιστώνοντας υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης κατά τουλάχιστον 1,5% μέσα στα δύο τελευταία χρόνια. Οι δηλώσεις του Κάρνεϊ έγιναν παράλληλα με την έναρξη, χτες, στις Βρυξέλλες, ενός νέου γύρου διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τη συριακή σημαία ύψωσαν χτες δυνάμεις του στρατού στον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ μετά από βδομάδες συγκρούσεων με τζιχαντιστές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις τελευταίες θέσεις τους, διαφεύγοντας από τα νότια προάστια της Δαμασκού. Το ίδιο 24ωρο, επικοινώνησαν τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συζητώντας εξελίξεις γύρω από τη Συρία, μετά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν και άλλα διεθνή ζητήματα.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επέκρινε χτες έντονα τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», καλώντας την να σταματήσει την ένοπλη δράση εντός και εκτός Λιβάνου, ιδιαίτερα στη Συρία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 38 τραυματίστηκαν χτες στην Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν, μετά από την έκρηξη λεωφορείου που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά, σε μια από τις κεντρικές αγορές της πόλης.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες στο Καράτσι του Πακιστάν, που πλήττεται από κύμα καύσωνα, ενώ τα προβλήματα μεγαλώνουν από τις συνεχείς διακοπές ρεύματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ