Πέμπτη 23 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Οι διοικητές στρατών αραβικών χωρών συναντήθηκαν χτες στο Κάιρο με βασικό θέμα συζήτησης τη συγκρότηση μιας αραβικής στρατιωτικής δύναμης (γνωστής και σαν «Αραβικό ΝΑΤΟ») με υποτιθέμενο στόχο την αντιμετώπιση «περιφερειακών κρίσεων και της τρομοκρατίας».

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ξανάρχισε χτες η επόμενη φάση διαλόγου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη, με τη συνάντηση της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, του Ιρανού ομολόγου της Αμπάς Αραγκτσί και της ευρωενωσιακής αξιωματούχου Χέλγκα Σμιντ. Σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της λεγόμενης Ομάδας των Εξι, που απαρτίζεται από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Νοτιοαφρικανοί στρατιώτες και αστυνομικοί έκαναν χτες έφοδο σε ξενώνα του Γιοχάνεσμπουργκ και συνέλαβαν 11 άντρες, ως ύποπτους για την εξαπόλυση ορισμένων εκ των πιο βίαιων, αιματηρών επιθέσεων σε ξένους μετανάστες και τις περιουσίες τους, που προκάλεσαν μέσα στις τελευταίες βδομάδες το θάνατο επτά ατόμων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Και άλλα μαύρα μαντάτα περιμένουν τους εργαζόμενους στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΤΕΣΚΟ, καθώς χτες η εταιρεία ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες «καθαρές ζημιές» στην 96χρονη ιστορία της, ύψους 5,47 δισ. λιρών (περίπου 8,5 δισεκ. δολάρια), παρά τα κατά καιρούς σχέδια αναδιάρθρωσης, απόλυσης προσωπικού και κλείσιμο «ζημιογόνων» καταστημάτων.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η Αλβανία και ο Καναδάς υπέγραψαν συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των συντάξεων για τους πολίτες που ζουν στις δύο χώρες. Από τη συμφωνία με τον Καναδά αναμένεται να ωφεληθούν 20.000 Αλβανοί που ζουν και εργάζονται στη χώρα αυτή.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως σταματά τις επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές του Νότιου Σουδάν, μετά από την «εξαφάνιση» τριών Νοτιοσουδανών υπαλλήλων που δούλευαν για λογαριασμό του Οργανισμού στην περιοχή Μελούτ, όπου συχνά αναφέρεται ανάφλεξη συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό και στις αντικυβερνητικές δυνάμεις.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός άντρα που κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση εναντίον «μίας ή δύο εκκλησιών». Ο συγκεκριμένος ήταν γνωστός στις υπηρεσίες Πληροφοριών, «είχε την πρόθεση να αναχωρήσει για τη Συρία» προκειμένου να ενταχτεί στις τάξεις των τζιχαντιστών και είχε στην κατοχή του «ένα οπλοστάσιο πολεμικών όπλων», σύμφωνα με τις Αρχές.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενας αγρότης αυτοκτόνησε στη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε στην πρωτεύουσα της Ινδίας ενάντια σε νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια. Το νομοσχέδιο διευκολύνει την αγορά γης για την προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και κατασκευαστικών έργων, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ιεραρχεί την ολοκλήρωση υποδομών που θα στηρίξουν τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο μεταποίησης» στη Νότια Ασία και όχι μόνο.

ΤΟΚΙΟ.-- Ενα μικρό «drone» (τύπος τηλεκατευθυνόμενου και μη επανδρωμένου ιπτάμενου σκάφους) εντοπίστηκε χτες στην οροφή των γραφείων του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Τόκιο. Κοντά σε αυτό εντοπίστηκαν μικρές ποσότητες της ραδιενεργούς ουσίας κέσιο. Οι Αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή αναλυτικής έρευνας και δήλωσαν ότι θα αναληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

ΣΕΟΥΛ.-- Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν εργασίες ανέλκυσης του οχηματαγωγού «Σεουόλ», που βυθίστηκε τον περσινό Απρίλη προκαλώντας το θάνατο πάνω από 300 ανθρώπων. Οι εργασίες αναμένεται να κοστίζουν περίπου 140 εκατ. δολάρια και να διαρκέσουν πάνω από ένα χρόνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ