Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ζήτημα του τερματισμού του ένοπλου αγώνα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) προβάλλει τελευταία η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Θέμα που συνδέεται άμεσα με τα σχέδια που υπάρχουν για τη δράση μονοπωλιακών ομίλων στις κουρδικές περιοχές. Τη στιγμή που υπάρχουν αυτά τα σχέδια, την Πέμπτη ο φυλακισμένος για χρόνια από το τουρκικό κράτος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν -υπό άγνωστες συνθήκες- έστειλε μήνυμα εκεχειρίας και ζήτησε από τους αντάρτες του ΡΚΚ να σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα. Φέρεται να είπε: «Ας σωπάσουν τα όπλα και ας κυριαρχήσει η πολιτική. Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα πρέπει να αποσυρθούν πέραν των συνόρων. Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας νέας εποχής».

Ο Ερντογάν άρπαξε την ευκαιρία για να ασκήσει ακόμα περισσότερες πιέσεις και ξεκαθάρισε ότι δε θα συναινέσει στην επιστροφή των Κούρδων στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι θέλει καθαρό το πεδίο για να προχωρήσουν οι μπίζνες σε μια περιοχή με τεράστια γεωστρατηγική σημασία, και πέρασμα μεγάλων σχεδίων για ενεργειακούς αγωγούς που προωθούν κολοσοί του τομέα ευρωπαϊκών και αμερικανικών συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι την κυβέρνηση Ερντογάν σπεύδουν να συνδράμουν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Γίνεται φανερό ότι για τους λαούς της Τουρκίας όσο το κουρδικό ζήτημα εντάσσεται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, δεν μπορούν να περιμένουν θετικές εξελίξεις.


Δ.Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ