Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η απόφαση για απογραφή του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας τον Απρίλη προκαλεί πολιτικές τριβές, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εθνικιστικό VMRO-DPMNE, να δηλώνει ότι διαφωνεί και συγκεντρώνει υπογραφές (έως τώρα 45.000) για τη μη διεξαγωγή της. Δηλώνει ότι αντιτίθεται σε «μια ψευδεπίγραφη απογραφή» και κατηγορεί τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ ότι δεν δέχτηκε καμία από τις τροπολογίες του. Στην τελευταία απογραφή, το 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 ανθρώπους. Το 64,18% είχαν δηλώσει Μακεδόνες, το 25,17% Αλβανοί, το 3,85% Τούρκοι, το 2,66% Ρομά, το 1,8% Σέρβοι, το 0,85% Βόσνιοι και το 0,5% Βλάχοι και άλλες μικρότερες εθνότητες.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Με το αμερικανικό δολάριο συνέδεσε την Κυριακή το νόμισμά του (σουδανική λίρα) το Σουδάν, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει και αργότερα ενισχύσει τη ρημαγμένη οικονομία από τις πολιτικοοικονομικές αναταραχές και το διαμελισμό της χώρας μετά την απόσπαση και ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν, τον Ιούλη του 2011.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σε «δάκτυλο εξωτερικών δυνάμεων» επέρριψε χτες την ευθύνη το σομαλικό υπουργείο Εξωτερικών για τις συγκρούσεις στο Μογκαντίσου, την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ ένοπλων ομάδων και δυνάμεων του στρατού, με αποτέλεσμα το θάνατο 4 στρατιωτών και τον τραυματισμό 12 άλλων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Καθηλώθηκαν από χτες 128 αεροσκάφη Boeing 777 μετά τη διάλυση μέρους του κινητήρα τέτοιου αεροσκάφους της εταιρείας «United Airlines» την Κυριακή ενώ πετούσε πάνω από το Ντένβερ και προσγειώθηκε αργότερα εκτάκτως δίχως κίνδυνο για τους 231 επιβάτες που μετέφερε.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Οι κόρες του αγωνιστή για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών Μάλκολμ X ζήτησαν την Κυριακή (με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του, στις 21 Φλεβάρη 1965) να ανοίξει ξανά ο φάκελος της έρευνας υπό το φως νέας μαρτυρίας που εμπλέκει στην υπόθεση τόσο την αστυνομία της Νέας Υόρκης όσο και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνας (FBI). Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του εισαγγελέα του Μανχάταν είπε πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη νέα εξέταση της υπόθεσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ