Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Μνημόνιο Συναντίληψης για διμερή συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας υπέγραψαν Κύπρος και Βουλγαρία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, στη Σόφια. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και πληροφοριών για τις βέλτιστες πρακτικές, ενίσχυση του διμερούς θεσμικού διαλόγου και προώθηση τεχνικής συνεργασίας. Ακόμα, τη σύσταση Κοινής Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και ειδικότερα προβλέπεται συνεργασία σε τομείς όπως αναζήτηση, έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και (πιθανόν) μελλοντικών εξαγωγών. Ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών και ενεργειακής αγοράς. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την όποια επέμβαση εναντίον του «Ισλαμικού Κράτος» στη Λιβύη, θα πρέπει να αναμένουν έως ότου μία λιβυκή κυβέρνηση συγκροτημένη και νόμιμη τους απευθύνει το σχετικό αίτημα, δήλωσε προχτές η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι η «αποτελεσματική εξουδετέρωση του «Ισλαμικού Κράτους» δεν μπορεί να επιτελεσθεί δίχως να περάσει από μία νόμιμη, και υπεύθυνη για την ίδια της την ασφάλεια, λιβυκή κυβέρνηση». Στο μεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι μεταξύ των περίπου 50 νεκρών που προκάλεσαν την Παρασκευή αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη βρίσκονταν και δύο Σέρβοι που είχαν απαχθεί από τη σερβική πρεσβεία στην Τρίπολη και κρατούνταν όμηροι από τζιχαντιστές.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε κλινική στην περιοχή Παρβάν, βόρεια της Καμπούλ. Οι «Ταλιμπάν» ανέλαβαν την ευθύνη. Τα πρακτορεία μετέδιδαν ότι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ. Στο μεταξύ, σήμερα, αναμένεται νέα συνάντηση Αφγανιστάν, Πακιστάν, ΗΠΑ και Κίνα, με στόχο την επανέναρξη των επαφών μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και «Ταλιμπάν».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Εκκληση για μαζική προσέλευση στις κάλπες της 26ης του μήνα απηύθυναν χτες οι πρώην Πρόεδροι του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί και Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ζητώντας να προτιμηθούν μεταρρυθμιστές υποψήφιοι βουλευτές, ώστε να «φράξουν το δρόμο στους εξτρεμιστές». Η έκκληση των δύο πρώην Προέδρων έγινε ενόψει των εκλογών που διεξάγονται την Παρασκευή, αφενός για την ανανέωση της 290μελούς Βουλής, και αφετέρου για τη «συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων» (στο οποίο είναι υποψήφιοι οι δύο πρώην αξιωματούχοι) που συγκαλείται για μία εβδομάδα κάθε χρόνο και αποτελείται από 86 «ενάρετους και πολυμαθείς» κληρικούς που εκλέγονται από το λαό κάθε οκτώ χρόνια.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια κινητοποιήσεων μελών της κάστας «Τζατ» και συμπλοκών με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει περιοχές γύρω από το κανάλι «Μουνάκ» από το οποίο υδροδοτείται η πρωτεύουσα της χώρας και η κυβέρνηση εμφανιζόταν να ανησυχεί για την ύδρευση σχεδόν 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αντάρτες σκότωσαν 5 στρατιωτικούς και έναν άμαχο, κατά την επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής του στρατού και πριν ταμπουρωθούν σε κέντρο εκπαίδευσης, στην περιοχή Σριναγκάρ του Κασμίρ.

ΣΟΥΒΑ.- Τουλάχιστον 20 νεκρούς άφησε πίσω του ο κυκλώνας Γουίνστον που «χτύπησε» το Σαββατοκύριακο τα νησιά Φιτζι στον Ειρηνικό, με χαρακτηριστικά όπως άνεμοι με ταχύτητα πάνω από 320 χλμ./ώρα, τροπικές καταιγίδες και κύματα ύψους πάνω από 12 μέτρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι τιμές του αργού πιθανόν να παραμείνουν χαμηλές για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο, δήλωσε χτες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, προτρέποντας τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου να μειώσουν τις δαπάνες και να ενισχύσουν τα έσοδά τους μέσω νέων φόρων. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) προέβλεψε ότι η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου θα αρχίσει να αποκαθίσταται το 2017 λόγω βραχύβιας μείωσης της αμερικανικής παραγωγής, τονίζοντας ωστόσο ότι η βελτίωση αποδοτικότητας θα οδηγήσει την αμερικανική παραγωγή σε νέα υψηλά επίπεδα έως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

ΜΙΣΙΓΚΑΝ.-- Τον 45χρονο ταξιτζή Τζέισον Ντάλτον, που δούλευε για λογαριασμό της εταιρείας UBER κρατούν και ανακρίνουν οι αρχές του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ μετά το μπαράζ ένοπλων επιθέσεων που σημειώθηκε το Σάββατο σε διάφορα σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα το θάνατο έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τριών.

ΡΙΑΝΤ.- Σε ειδικό ποινικό δικαστήριο ανακοινώθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν σε βάρος 32 συλληφθέντων, εκ των οποίων οι 30 είναι μέλη της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Σαουδική Αραβία. Στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνεται η συγκρότηση κατασκοπευτικής ομάδας με πράκτορες του Ιράν, αλλά και η διάθεση ευαίσθητων αμυντικών πληροφοριών, προκειμένου να διαταραχθούν τα οικονομικά συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και να υπονομευθεί η κοινωνική συνοχή του βασιλείου, μέσω του ξεσπάσματος ακραίας βίας.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Οι μαροκινές αρχές ανακοίνωσαν τη διάλυση 10μελούς τρομοκρατικού «πυρήνα» τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε εμπορικό κέντρο και πολυτελές ξενοδοχείο της Καζαμπλάνκα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αθικτη βρέθηκε το Σάββατο συσκευή που περιείχε επικίνδυνο, ραδιενεργό υλικό κοντά σε πρατήριο καυσίμων στα προάστια της Βασόρας στο νότιο Ιράκ, η οποία είχε κλαπεί από τον περασμένο Νοέμβρη, προκαλώντας ανησυχίες μην τυχόν έπεφτε στα χέρια τζιχαντιστών για την κατασκευή «βρώμικης» ραδιενεργού βόμβας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Η επανεκλογή του προέδρου της Ουγκάντας, Γιοβέρι Μουσεβένι δεν σταμάτησε την ένταση και τις διαδηλώσεις, αλλά ούτε και τη νέα σύλληψη, χτες, του αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος που ήταν επίσης υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Πέμπτης, Κίτζα Μπεσίγκε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ