Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Οι γαλλικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ευρώ στην αμερικανική εταιρεία «Alphabet's Google» για παραβίαση κανόνων που αφορούν την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό και για το πρώτο που επιβλήθηκε σε τόσο μεγάλη εταιρεία από ρυθμιστική αρχή χώρας ΕΕ, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής «εκστρατείας διώξεων» κατά εταιρειών νέων τεχνολογιών, στην οποία πρωτοστατεί και η Γαλλία, στο πλαίσιο ενός λυσσαλέου επιχειρηματικού ανταγωνισμού.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στη νήσο Σουμπάουα της κεντρικής Ινδονησίας, 230 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ράμπα. Είχε προηγηθεί και άλλος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 Ρίχτερ.

ΜΟΣΧΑ.-- Αλλαγή πορείας και αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε χτες αεροσκάφος της «Aeroflot», που πραγματοποιούσε την πτήση SU1515 από το Σουργκούτ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα. Ενας 41χρονος επιβάτης, πιθανά υπό την επήρεια αλκοόλ, επιχείρησε να εισβάλει στο πιλοτήριο ζητώντας το αεροσκάφος να κατευθυνθεί στο Αφγανιστάν. Ο επιβάτης συνελήφθη και ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της αεροπειρατείας και για απειλή χρήσης βίας.

ΜΟΣΧΑ.-- Τρεις πιλότοι έχασαν χτες τη ζωή τους και ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, όταν ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος («Tu-22M3») συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μούρμανσκ. Το αεροσκάφος, σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών αρχών, κόπηκε σε δύο κομμάτια πάνω στον διάδρομο προσγείωσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή καυσίμων.

ΚΑΪΡΟ.-- Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του αιγυπτιακού στρατού και τζιχαντιστών οργάνωσης - παρακλαδιού του «Ισλαμικού Κράτους» στη Χερσόνησο του Σινά προκάλεσαν χτες το θάνατο τουλάχιστον 7 στρατιωτικών και 59 τζιχαντιστών. Στη διάρκεια επιχειρήσεων του στρατού στην περιοχή συνελήφθησαν πάνω από 140 ύποπτοι τζιχαντιστές, ενώ καταστράφηκαν 56 οχήματα των τζιχαντιστών με πυρομαχικά και όπλα σε νότιες και βορειοανατολικές περιοχές της Χερσονήσου του Σινά. Παράλληλα, χτες στο Κάιρο η αιγυπτιακή αστυνομία σκότωσε πέντε ύποπτους που σχετίζονταν με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» σε έφοδο στη βόρεια συνοικία του Καΐρου, Καλιουμπίγια.

ΑΓΚΥΡΑ.-- «Διεθνή» έρευνα για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον περασμένο Οκτώβρη στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε χτες πως θα διενεργήσουν μέσα στις επόμενες μέρες οι τουρκικές αρχές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε επίσης «δυτικές χώρες» πως επιχειρούν να συγκαλύψουν τη δολοφονία.

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πολ Γουίλαν, που είχε συλληφθεί στη Ρωσία στα τέλη Δεκέμβρη με την κατηγορία της κατασκοπείας, είχε στην κατοχή του «μυστικά κρατικά δεδομένα», παραδέχτηκε ο δικηγόρος του, «αλλά νόμιζε ότι επρόκειτο για πληροφορίες πολιτιστικής σημασίας», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι θα ασκηθεί έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου για φυλάκιση του Γουίλαν. Στο μεταξύ η αμερικανική πρεσβεία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και Βρετανοί διπλωμάτες, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Γουίλαν, ο οποίος έχει αμερικανικό, βρετανικό και καναδικό διαβατήριο.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η αμερικανική κυβέρνηση απαίτησε από τις καναδικές αρχές να προχωρήσουν στην υποβολή επίσημου αιτήματος για την έκδοση της Κινέζας οικονομικής διευθύντριας του τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου «Huawei», Μενγκ Ουάνγκζου, που έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό με πρόσχημα φερόμενες παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από τις αρχές Δεκέμβρη. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσανγίνγκ, ζήτησε και χτες την άμεση απελευθέρωση της Μενγκ.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera» κατήγγειλε χτες ότι οι σουδανικές αρχές ήραν τις άδειες εργασίας από δημοσιογράφους του καναλιού, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη ροή πληροφοριών για τις εντεινόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις που διαδραματίζονται στο Σουδάν από τις αρχές Δεκέμβρη, με αφορμή το νέο κύμα ακρίβειας που πλήττει εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν τις προ τριών μηνών ανακοινώσεις του Κινέζου γενετιστή Χε Τζινκουέκ πως προχώρησε πρώτος στη γενετική μετάλλαξη ανθρώπινων εμβρύων ώστε να έχουν ανοσία απέναντι στον ιό που προκαλεί το AIDS. Ανακοίνωσαν επίσης πως ο γενετιστής, στην επιθυμία του να γίνει διάσημος, παραβίασε τα πρωτόκολλα της ερευνητικής εργασίας του και απέφυγε τους ελέγχους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ